STRAH OD DELTE

Merkel protiv velikih okupljanja, Johnson ne smanjuje broj navijača na Wembleyju

Zabrinuta sam i skeptična je li to dobro, rekla je njemačka kancelarka o velikim nogometnim okupljanjima
Boris Johnson i Angela Merkel 
 Stefan Rousseau/POOL/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u petak na sastanku s britanskim premijerom Borisom Johnsonom zabrinutost zbog odluke UEFA-e da dozvoli velika okupljanja na stadionima tijekom Europskog nogometnog prvenstva, dok njezin domaćin ne nemjerava smanjiti broj posjetitelja na Wembleyju.

Britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se u ruralnoj rezidenciji britanskog premijera Chequers, sjeverozapadno od Londona. Ovo je posljednji posjet Angele Merkel Velikoj Britaniji u svojstvu njemačke kancelarke.

"Zabrinuta sam i skeptična je li to dobro", rekla je Merkel o velikim nogometnim okupljanjima aludirajući na ponovno širenje koronavirusa uzrokovano njegovom delta varijantom.

Johnson je nakon sastanka na konferenciji za novinare izjavio da ne planira smanjenje broja posjetitelja na utakmicama polufinala i finala, koji će se održati na londonskom stadionu Wembley. Prema najavama, na stadion će moći ući oko 60.000 nogometnih navijača.

"Naravno da ćemo poslušati savjet i smjernice znanstvenika, ako primimo takve naputke. Ali trenutno je u Ujedinjenoj Kraljevini stajalište vrlo jasno: imamo određena događanja koja možemo organizirati na vrlo pažljiv i kontrolirani način tako da testiramo sve koji tamo žele doći", rekao je Johnson.

Velika Britanija opetovano izražava zadovoljstvo uspješnom kampanjom cijepljenja.

Unatoč tome što danima poziva na zajedničko europsko stajalište vezano uz dolazak britanskih turista, Merkel je u petak rekla da će Britanci koji su primili obje doze cjepiva protiv covida-19 uskoro moći putovati u Njemačku bez obavezne 14-dnevne karantene po dolasku.

"Pretpostavljam da bi oni koji su dva puta cijepljeni uskoro mogli putovati u Njemačku bez odlaska u karantenu nakon ulaska u zemlju", rekla je Merkel.

Na pitanje novinara o tome bi li britanski premijeri u budućnosti trebali biti pozivani na samite EU-a kako bi se popravili odnosi dviju strana načetih brexitom, Merkel je odgovorila da bi se stvari trebale odvijati "korak po korak".

"Vidjet ćemo u kojem će se smjeru razvijati odnosi Britanije i EU-a", rekla je kasnije.

Trenutni prioritet, istaknula je Merkel, jest pronaći trajno rješenje za spor oko statusa Sjeverne Irske, uzimajući u obzir jedinstveno tržište Europske unije i Irsku.

Izrazila je optimizam da će tromjesečno produljenje počeka za isporuke mesnih proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku omogućiti dovoljno vremena za pronalazak trajnog rješenja.

"Optimistična sam da je to moguće", rekla je Merkel.

Na pitanje bi li se u Protokol o Sjevernoj Irskoj, kojim se reguliraju odnosi tog britanskog teritorija s Irskom i Europskom unijom, trebale unijeti promjene, odgovorila je da su "potrebna pragmatična rješenja".

"Osobno sam uvjerena da možemo pronaći pragmatična rješenja unutar okvira sjevernorskog protokola", rekla je Merkel.

Premijer Johnson smatra da bi se razmimoilaženje s Bruxellesom oko sjevernoirskog protokola moglo riješiti dobrom voljom i strpljenjem, no da trenutne aranžmane treba popraviti.

Prema njegovim riječima, u spomenutom protokolu ima dosta stvari koje treba riješiti.

"Moramo ih riješiti, kako kaže Angela, dobrom voljom i strpljenjem. Ali morat ćemo popraviti protokol jer je potrebno da ga popravimo", istaknuo je Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 07:55