RAZLIKE U STAJALIŠTIMA

Merkel se distancira od Macrona u vezi s Europom

Emmanuel Macron i Angela Merkel
 Profimedia, Barcroft Media

Samo mjesec i pol dana nakon novog francusko-njemačkog ugovora kojim su uz veliku pompu potvrdili svoju suradnju, Angela Merkel i Emmanuel Macron pokazuju razlike u vezi s budućnosti Europe, prije izbora u svibnju za Europski parlament.

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak javno pružila potporu prijedlozima svoje konzervativne stranke za Europu koji se razlikuju od prijedloga francuskog predsjednika, napose po tome što se zauzela za jedinstveno europsko mjesto u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

- Mislim da je riječ o jako dobroj ideji za budućnost - rekla je njemačka kancelarka u Berlinu u vezi s prijedlozima za Europsku uniju koje je proteklog vikenda iznijela Annegret Kramp-Karrenbauer, poznata kao AKK, koja ju je u prosincu zamijenila na dužnosti predsjednice njemačke Kršćansko-demokratske stranke (CDU) i koja je izgledni kandidat za njezinu nasljednicu na vlasti u 2021.

Među tim prijedlozima koji bi trebali biti odgovor na zamisli koje je ovih dana iznio Emmanuel Macron jesu otvaranje europskog mjesta u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Merkel je istaknula da to mjesto treba "ujediniti europske glasove u Vijeću sigurnosti" i tako dokinuti mjesto kojim nakon Drugog svjetskog rata za sebe raspolaže Francuska.

Tu bi mogućnost Pariz mogao teško prihvatiti.

- Činjenica da je Francuska suzdržana u vezi s europskim mjestom u UN-u je poznata - rekla je kratko kancelarka odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji s latvijskim kolegom.

To pitanje nije jedino u programu njemačkih konzervativaca koje bi moglo naići na otpor Francuske.

U njemu se traži i ukidanje Europskog parlamenta u Strasbourgu, do kojega je stalo Francuskoj koja bi tako mogla biti jako osamljena u vezi s tim pitanjem.

Razlike između njemačkog i francuskog projekta treba promatrati u svjetlu kampanje za europske izbore gdje su stranke Emmanuela Macrona i Angele Merkel suparnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:16