KANCERLARKA U TIRANI

Merkel se sastala s Edijem Ramom: Na turneji, zanimljivo, ponovlja istu rečenicu koju je izgovorila 2015.

Merkel je u Tiranu stigla iz Beograda, gdje se susrela s Aleksandrom Vučićem
Angela Merkel i Edi Rama
 Gent Shkullaku/AFP

- Geostrateški interes Europe je članstvo zemlje zapadnog Balkana u EU, došla sam dati podršku Njemačke tim zemljama, koje su napravile veliki napredak na europskom putu, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u Tirani sad već davne 2015. godine.

Sada je, na svojoj oproštajnoj turneji šest godina kasnije (nakon izbora 26. rujna Angela Merkel bez obzira na to kako će njena stranka CDU proći na izborima i biti u vladi, napušta aktivnu politiku i kancelarsku poziciju koju je uspješno držala u rukama punih 16 godina), isto tako u Albaniji, na odvojenim susretima s premijerima zapadnobalkanskih država, ponovila iste želje, nadanja i težnje.

image
Angela Merkel i Edi Rama
Gent Shkullaku/AFP

Angela Merkel je u Tiranu na susret s Edijem Ramom stigla iz Beograda, gdje se susrela s Aleksandrom Vučićem te mu isto dala podršku na putu prema Bruxellesu, ali iako nije direktno tražila (barem ne na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji) od njega priznanje neovisnosti Kosova, dala je naslutiti da je to neminovnost koja Vučića čeka prije nego što postane dio europske obitelji. Osim tehničkih stvari, što Srbija treba ispuniti da bi postala članicom EU, ultimativni zahtjev je i priznanje kosovskog državnog suvereniteta.

Jedno od pitanja svakako je kako će se prema zapadnom Balkanu postaviti nasljednici Angele Merkel, pogotovo ako vanjsku politiku bude "slagao" SPD koji, po anketama, ima najviše šanse za pobjedu, mada je za očekivati da tu neće biti drastičnih promjena.

image
Angela Merkel i Edi Rama
Gent Shkullaku/AFP

Angela Merkel donijela je za svakog ponešto, podržala je europske integracije šest zemalja, ali upozorila da se okanu bilo kakvih razmišljanja o promjenama ili korekcijama međusobnih granica. Posebno je važno da Njemačka potvrdi cjelovitost i jedinstvo BiH, za što je posebno zadužen novi visoki predstavnik Christian Schmidt, vrlo blizak suradnik Angele Merkel.

Njemačka, kao zemlja lokomotiva EU-a, mora riješiti problem Sjeverne Makedonije čiji početak pregovora blokira Bugarska, potruditi se da odblokira i Albaniju, te da Kosovu garantira podršku i potvrdi neovisnost i ubrzanje euroatlantskih integracija. Ali agencija DPA navodi kako Merkel, na oproštaju, više predstavlja interese njemačke ekonomije (svim tim zemljama Njemačka je glavi ekonomski i investicijski partner) i važnija joj je stabilnost od demokracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:04