ŽUSTRO SE RASPRAVLJALO

MERKEL U CHEMNITZU BRANILA MIGRANTSKU POLITIKU 'Razumijem vašu zabrinutost, ali nasilje nije odgovor'

 
Angela Merkel
 Getty Images

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u petak u dugo najavljivani posjet Chemnitzu, gradu u kojem su u kolovozu izbili veliki neredi i napadi na migrante nakon što su za ubojstvo lokalnog stanovnika privedena dvojica azilanata, gdje je, pritisnuta pitanjima, morala braniti svoju politiku prihvata golemog broja migranata 2015.

Taj grad u Saskoj bio je poprište protumigrantskih manifestacija i "lova" na strance nakon što su Daniela H., lokalnog stanovnika kubanskog podrijetla, izbola dvojica muškaraca. Za njegovo ubojstvo se sumnjiče azilanti iz Sirije i Iraka.

Merkel je u Chemnitzu sudjelovala u raspravi s oko 130 čitatelja lokalnog lista Freie Press i odgovarala na pitanja o stanju u zemlji, tvrdeći kako je vlada svjesna problema i da želi čuti što ljude brine.

I sama podrijetlom iz nekadašnje Istočne Njemačke, kancelarka je na tvrdnje prisutnih da se osjećaju kao "građani drugoga reda" izjavila da budu ponosni na svoju pripadnost, da ona razumije njihovu zabrinutost zbog gospodarske situacije, ali da "nasilje nije odgovor".

Pritisnuta pitanjima o odluci da 2015. otvori vrata za više od milijun bliskoistočnih migranata, među kojima i sirijskih i iračkih, rekla je da "pogreška" nije bila pomoći migrantima, već to da se na vrijeme nije obraćala pažnja na zemlje i regije od kuda migranti dolaze.

Također je branila Međunarodni pakt UN-a o migracijama koji bi se trebao usvojiti krajem godine. Obećala je da taj sporazum neće dovesti u pitanje "suverenost" država o tom pitanju.

- Svatko ima pravo donositi svoje vlastite zakone, bez obzira na budući pakt - poručila je Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 13:30