‘HIBRIDNI RAT‘

Merkel uputila oštru poruku Lukašenku: ‘To što radi je potpuno neprihvatljivo‘

Sjevernom toku 2 najviše se protive Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje koje strahuju da će ga Moskva koristiti za političke ciljeve
Angela Merkel
 Janek Skarzynski

Ukrajina mora ostati tranzitno područje za ruski plin i nakon 2024., rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel Poljskoj koju je u subotu pozvala da spor s Europskom unijom o pravosuđu riješi dijalogom te pozvala Bjelorusiju da ne vodi "hibridni rat" izbjeglicama na granici s EU.

"Jasno sam rekla da nam je bitno da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski plin", rekle je Merkel novinarima na novinskoj konferenciji nakon sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.

Mora postojati obveza za Rusiju da dostavlja plin Ukrajini nakon 2024., dodala je kancelarka koja je u posjet Varšavi stigla u zadnjim tjednima svog mandata prije parlamentarnih izbora na kojima se više neće natjecati.

Morawiecki je poručio da se osiguranjem Ukrajine kao tranzitnog područja za ruski plin, usprkos završetku plinovoda Sjeverni tok 2, smanjuje mogućnost za rusko ucjenjivanje.

"Jamstva za tranzit plina kroz teritorij Ukrajine, Poljske do zapadne Europe, element su koji smanjuje mogućnost ucjene Rusije - ucjene koje se tiču cijena i još važnije političke ucjene", poručio je poljski premijer na zajedničkoj novinskoj konferenciji.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, kojim će izravno plin Baltičkim morem stizati iz Rusije u Njemačku, u potpunosti završena u petak ujutro.

U petak je objavljeno da se poljski predsjednik Andrzej Duda neće sastati s kancelarkom Merkel, iako je to ranije bilo najavljeno, a takva se promjena u rasporedu dogodila pošto je Gazprom objavio završetak Sjevernog toka 2.

Sjevernom toku 2 najviše se protive Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje koje strahuju da će Moskva koristiti plinovod za svoje političke ciljeve.

Merkel: Spor Bruxellesa i Varšave riješiti dijalogom

Merkel je u Varšavi komentirala i spor Europske komisije i Poljske zbog sporne reforme pravosudnog sustava koju provodi vlada u Varšavi.

"Politika je više od pukog odlaska na sud", rekla je Merkel i istaknula da spor treba riješiti dijalogom, prenosi agencija dpa. Razgovori se možda već vode, kazala je, a ako se ne vode, Njemačka će podržati spomenuti pristup.

Europska komisija je u utorak zatražila od Suda EU-a da Poljskoj nametne financijske sankcije zbog nepoštivanja naloga toga Suda u vezi djelovanja Disciplinskog vijeća, nove institucije u poljskom pravosuđu uvedene u okviru opsežne pravosudne reforme, koju posljednjih godina provodi vladajuća koalicija.

Sud EU-a je 14. srpnja naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća.

Kritike bjeloruskoj vladi

Kancelarka je kritizirala bjelorusko vodstvo jer se služi izbjeglicama koji bježe s kriznih žarišta koristeći se tim ljudima za "hibridne napade.

"To je potpuno neprihvatljivo", rekla je Merkel. "Bjelorusija mora shvatiti da su ti ljudi bez zaštite korišteni kao meta za hibridne napade", rekla je, javlja agencija AFP. Pozvala je Bjelorusiju da osigura humanitarnu pomoć izbjeglicama natiskanima na granici Bjelorusije i Poljske.

Poljska, Litva i Latvija prijavile su veliko povećanje broja migranata iz zemalja kao što su Irak i Afganistan koji pokušavaju prijeći njihove granice.

Europska unija tvrdi da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vodi "hibridni rat" protiv EU koristeći se migrantima kako bi pritisnuo Uniju zbog sankcija koje mu je uvela.

Poljska je počela graditi zid na granici i proglasila izvanredno stanje.

Krajem svibnja Lukašenko je rekao da Minsk više neće sprječavati migrante od putovanja u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2021 18:00