PRIZORI STRAVE

Merkel užasnuta sablasnim prizorima totalnog uništenja: ‘Ne postoji riječ u njemačkom...‘

Raščišćavanje pogođenih regija bit će opsežan i dugotrajan posao. Život su izgubile najmanje 183 osobe
 Christof Stache/Pool/AFP

Stanovnici poplavom pogođenih dijelova Njemačke i Belgije u nedjelju su počeli opsežan posao raščišćavanja nakon što su poplave i vodene bujice u tim zemljama odnijele najmanje 183 ljudska života, a voda se počela povlačiti na dijelovima koji su pretrpjeli najveću devastaciju.

Vodene bujice zbog jakih pljuskova nastavile su, pak, izazivati poplave drugdje. Na istoku Njemačke, u Saskoj, bla su ugrožena sela na granici s Češkom, u Gornjoj Bavarskoj voda je plavila podrume i ceste, a dramatično je bilo i u Austriji, gdje je na području Salzburga jedan grad u subotu završio pod vodom, a poplave su pogodila u područja na zapadu i jugu zemlje. Opasnost nije posve prošla ni na zapadu Njemačke gdje su neke od brana bile pod velikim pritiskom u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, pa su stanovnici na udaru rijeke bili evakuirani.

image
Christof Stache/Pool/AFP

Raščišćavanje pogođenih regija bit će opsežan i dugotrajan posao, što vrijedi i za električnu mrežu i druge komunikacijske veze koje će trebati obnoviti.

- Sve je uništeno, krajolik je neprepoznatljiv - rekao je vlasnik potopljene trgovine u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji Michael Lang za Reuters.

image
Christof Stache/Pool/AFP

Auti na cesti

U toj njemačkoj saveznoj državi službe za izvanredne situacije počele su uklanjati potopljene automobile ostavljene na prometnici B265. - Automobili su već pregledani u potrazi za tijelima žrtava - rekao je glasnogovornik vatrogasaca Elmar Mettke. U pomoć su pozvani i ronioci koji su i dalje potopljene dijelove pretraživali tragajući za žrtvama. Iako se vjeruje da brojka nije tako strašna, i dalje je nekoliko desetaka osoba u Njemačkoj i susjednoj Belgiji nedostupno i smatra se nestalima. No, vjeruje se da će mnoge od njih pronaći nakon što se obnove telefonske veze.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je posjetila selo Schuld, koje je jedan od stanovnika opisao kao ratnu zonu. Rekla je da će vlada surađivati s pokrajinama na zapadu kako bi obnovila opustošena područja. - Mi smo uz vas. I pokrajina i država, kazala je pohvaljujući trud i solidarnost u pogođenim područjima, što je vidjela tijekom svog posjeta, ali je upozorila da problemi ne mogu biti brzo riješeni.

image
Christof Stache/Pool/AFP
image
Christof Stache/Pool/AFP

Kazala je da je došla kako bi uživo dobila "sablasnu sliku" poplavom pogođenih područja. - Njemački jezik nema riječi kojima bih mogla opisati ovu devastaciju, rekla je. S Merkel je bila i premijerka pokrajine Falačko Porajnje Malu Dreyer. Oluja je u općini Arweiler u toj pokrajini odnijela najmanje 110 života, dok je 670 osoba ozlijeđeno. U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija poginulo je najmanje 46 osoba.

image
Sebastien Bozon/AFP

Zamjenik Merkel na mjestu čelnika konzervativne i trenutačno vladajuće njemačke stranke CDU Armin Laschet našao se u međuvremenu na meti žestokih kritičara kad je snimljen kako se grohotom smije za posjeta jednom devastiranom mjestu. Dok je njemački predsjednik izražavao sućut obiteljima žrtava, mogao se vidjeti i Laschet koji se u pozadini šalio i smijao s kolegom. "Laschet se smije dok Njemačka plače", donio je na svojoj naslovnici tabloid Bild, a Laschet se ispričao navodeći da žali zbog svog ponašanja.

image
Sebastien Bozon/AFP

Roger Lewentz, ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Falačko Porajnje, izjavio je da je ozlijeđeno 670 osoba. - Ovdje živim cijeli život, ovdje sam rođen i nikad nisam vidio ništa slično - rekao je Gregor Degen, pekar iz uništenoga gradića poznatog po toplicama, Bad Neuenahr-Ahrweilera u blizini Schulda.

Michael Kautsch za CNN je izjavio da je voda bila toliko visoka da nije bilo moguće voziti se manjima automobilima. - Spasioci su imali posebna vozila, pokušavali su što više ljudi odvesti s tog područja. Cijele noći helikopteri su dolazili i odlazili pokušavajući izvući ljude - rekao je Kautsch koji živi u Erftstadtu u blizini Kölna. Brojne zgrade, uključujući povijesne građevine, uništene su, odnijela ih je voda.

image
Sebastien Bozon/AFP
image
Christof Stache/Pool/AFP

U Belgiji u kojoj je poginulo najmanje 27 osoba u čak četiri od deset provincija stigla je vojska kako bi pomogla spasilačkim službama u evakuaciji. - Ovo bi mogla biti najveća katastrofa koju je naša zemlja ikada doživjela - rekao je premijer Alexander De Croo.

Popustila brana

Susjedne zemlje poslale su u pomoć spasioce. Oni su stigli u Liège u Belgiji, odakle su stanovnici evakuirani nakon jakih poplava. U Nizozemskoj je tisuće građana također moralo napustiti domove kako se ne bi ponovili najcrniji scenariji. Stanovnici s područja Limburga morali su otići nakon što je voda provalila brane. Na području Maastrichta voda se povlačila, ali su zato u Švicarskoj jezera i rijeke bujali na jakom pljusku. Stanovnicima Berna, Luzerna i Basela poslana su upozorenja da se drže podalje od rijeke.

Merkel: Političari moraju 'više voditi računa o klimi'

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će učiniti više protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena tijekom posjeta poplavom pogođenom području u pokrajini Porajnje-Falačka.

"Zbroj svih događaja kojima svjedočimo u Njemačkoj i snaga kojom se događaju sugeriraju da to ima veze s klimatskim promjenama", kazala je građanima Merkel u nedjelju za posjeta općini Adenau.

"Moramo požuriti, moramo biti brži u borbi protiv klimatskih promjena, rekla je njemačka kancelarka, navodi agencija Reuters.

"Vidimo s kojom snagom priroda može djelovati", kazala je Merkel.

"Suprotstavit ćemo se toj snazi prirode - kratkoročno, ali i u srednjem te dugom roku", dodala je.

Potrebne su politike "koje uzimaju prirodu i klimu više u obzir, nego što smo to činili u prethodnim godinama", istaknula je Merkel, izvijestila je agencija dpa.

Kancelarka Merkel posjetila je u nedjelju područja pogođena smrtonosnim poplavama, u kojima je poginulo preko 150 ljudi.

Oko podneva posjetila je s premijerkom pokrajine Porajnje-Falačka Maluom Dreyer selo Schuld.

U okrugu Ahrweiler, kojoj pripada Schuld, do sada je poginulo 110 osoba, a ozlijeđeno ih je 670. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:50