PRAZNIK RADA

Merkel zahvalila radnicima, a sindikati upozorili na neravnopravnu podjelu tereta

Dodala je kako se bez zaposlenih u supermarketima ili vozača kamiona građani ne bi mogli osloniti na sigurnu opskrbu živežnim namirnicama
Angela Merkel
 Michele Tantussi/POOL/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je povodom Međunarodnog praznika rada istaknula zasluge zaposlenih u savladavanju pandemije koronavirusa dok su njemački sindikati upozorili na neravnopravnu podjelu tereta tijekom koronakrize.

"Pandemija nam je još jednom jasno pokazala koliko je važan rad svakog pojedinca kako bismo funkcionirali kao cjelokupno društvo", rekla je kancelarka Merkel u svojoj redovitoj tjednoj video poruci.

U obraćanju, koje bilo u znaku Međunarodnog praznika rada, Merkel je zahvalila onima koji su teret pandemije velikim dijelom iznijeli na svojom leđima.

"Upravo zanimanja kojima se inače ne pridaje toliko pozornosti su zemlju održavala na životu", rekla je kancelarka.

Ona je dodala kako se bez zaposlenih u supermarketima ili vozača kamiona građani ne bi mogli osloniti na sigurnu opskrbu živežnim namirnicama ni u vrijeme najoštrijih mjera zatvaranja.

"Zbog toga se želim od srca zahvaliti svim radnicama i radnicama", rekla je Merkel.

Njemački sindikati su povodom Međunarodnog praznika rada upozorili na nepravednu podjelu tereta tijekom pandemije.

"S jedne strane burze dionica donose rekordne profite i broj milijardera raste velikom brzinom, a s druge strane stotine tisuća ljudi ostaje bez posla i sve više građana je ovisno o socijalnoj pomoći", rekao je direktor sindikata metalaca Joerg Hoffmann.

Glavni tajnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Lars Klingbeil zatražio je povećanje plaća za zaposlene koji su tijekom pandemije ponijeli veći teret poput radnika u zdravstvu.

Diljem Njemačke u subotu se održavaju brojna okupljanja povodom Međunarodnog praznika rada. Samo u Berlinu je prijavljeno preko 20 okupljanja među kojima se kao organizatori, pored sindikata, pojavljuju i skupine koje se bore protiv vladinih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Za poslijepodne je najavljena i tradicionalna tzv. "revolucionarna povorka" tijekom koje redovito dolazi do sukoba policije i radikalno lijevih prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:50