‘KRIV‘ JE DELTA SOJ?

Merkel: ‘Žao mi je što ne postoje zajednička pravila za putovanja unutar Europske unije‘

‘Žao mi je što do nismo postigli zajednički stav država članica o pravilima putovanja. Možda smo mogli izbjeći situaciju u Portugalu‘
Angela Merkel 
 Michael Sohn/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u utorak žaljenje zbog nepostojanja zajedničkih pravila u Europskoj uniji za putovanja, dok Europa strahuje od širenja delta varijante covida-19.

"Žao mi je što do sada nismo postigli zajednički stav država članica o pravilima putovanja", izjavila je šefica njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu uz predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen.

"Možda smo mogli izbjeći situaciju u Portugalu. Zato moramo još više raditi", dodala je.

Suprotno ublažavanju mjera u više europskih zemalja, portugalska vlada je morala zabraniti ulaske i izlaske tijekom vikenda u područje Lisabona.

Prošlog tjedna je Portugal imao najvišu dnevnu razinu novooboljelih od veljače.

"Posljednjih mjeseci smo postigli napredak, ali ne do razine koju bih željela u Europskoj uniji" rekla je Merkel uoči europskog samita u četvrtak i petak.

image
Ursula von der Leyen i Angela Merkel
Michael Sohn/AFP

Ursula von der Leyen je ocijenila da je "pitanje vremena" kada će varijanta delta postati dominantna u Europi.

"Važno je i dalje što brže provoditi cijepljenje", dodala i objasnila da se radi o utrci s najzaraznijom varijantom.

Dvadeset sedam zemalja EU-a nedavno su se dogovorile koordinirati mjere za pojednostavljivanje putovanja unutar EU-a tijekom ljeta uz covid potvrdu, ali predviđaju mogućnost ponovnog uvođenja mjera u slučaju pojave neke opasnije varijante.

Od 1. srpnja osoba s europskom potvrdom da je cijepljena, da ima negativan test ili je preboljela covid, može putovati unutar EU-a bez ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:42