MJERE U NJEMAČKOJ

Merkel želi lockdown, njenog nasljednik pitali o obaveznom cijepljenju: ‘Nije isključeno...‘

Danas je počelo prebacivanje pacijenata iz istočnih područja Njemačke s najviše zaraženih u manje opterećene klinike na sjeveru.

Angela Merkel

 John Macdougall/AFP

Broj mrtvih od korone danas je u Njemačkoj prešao 100.000. Budući kancelar Olaf Scholz rekao je da je otvoren za uvođenje obaveznog cijepljenja, a za to se izjasnio i predsjednik Udruge poslodavaca Njemačke. Kancelarka Angela Merkel pozvala je na strože mjere kako bi se zaustavio rast broja oboljelih, no članice semafor koalicije su to odbile. U većini Njemačke u kafiće i kina može se samo ako ste cijepljeni i preboljeli, na posao i u vlakove i autobuse mogu i oni s negativnim testom.

Na pitanje o obaveznom cijepljenju za sve, Scholz je odgovorio da se ništa ne može isključiti. Prvi korak otvara raspravu o drugom, misleći na obavezno cijepljenje u bolnicama i domovima za starije u nekim dijelovima Njemačke. Ni liderica Zelenih Annalena Baerbock ne isključuje uvođenje opće obaveze cijepljenja. No čelnik liberala (FDP) Christian Lindner rekao je kako bi prvo trebalo vidjeti što o tome misle ustavni stručnjaci. Predsjednik stranke članice nove vladajuće koalicije smatra da je to pitanje vrlo kontroverzno.

Predsjednik njemačke udruge poslodavca Rainer Dulger rekao je da je otvoren za obavezno cijepljenje, ali to je ipak na drugom mjestu, dok je na prvom uvjeravanje ljudi i dijalog. Političari su ti koji donose odluke, poručio je.

Kancelarka Angela Merkel poziva na obuzdavanje prijetećeg vala pandemije u Njemačkoj. U razgovoru s liderima buduće koalicije SPD-a, Zelenih i FDP-a u utorak navečer, Merkel je upozorila na iznimnu ozbiljnost situacije, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Merkel je za oštrije mjere, no članice buduće semafor koalicije su to odbile. Situacija u bolnicama sve je teža, danas je počelo prebacivanje pacijenata iz klinika iz istočnih područja Njemačke s najviše zaraženih u manje opterećene klinike na sjeveru zemlje. Bild je objavio da je Merkel pozvala na lockdown, no izvori iz semafor koalicije to su demantirali za Tagesspiegel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:35