ODLUKA KOMPANIJE

Meta povukla zahtjev da promijeni smjernice vezane za rat u Ukrajini

Rusija je u ožujku zabranila Facebook i Instagram, ocijenivši da je Meta kriva za "ekstremističku aktivnost"
 Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Meta, vlasnik Facebooka objavila je u srijedu da je povukla zahtjev svoga odbora za nadzor sadržaja za promjenom politike u moderiranju postova povezanih s ratom u Ukrajini.

"To nije bila laka odluka - PAO (savjetodavno mišljenje) je povučeno zbog zabrinutosti za sigurnost", objavila je kompanija na blogu.

Odbor, koji može donijeti obvezujuće odluke o moderiranju sadržaja i davati smjernice, priopćio je da je razočaran tom odlukom.

Glasnogovornik Mete odbio je dati više informacija o tome zbog čega je tvrtka tražila smjernice i o kojoj točno zabrinutosti se radi.

Rusija je u ožujku zabranila Facebook i Instagram, ocijenivši da je Meta kriva za "ekstremističku aktivnost" u jeku rata u Ukrajini pošto je Meta rekla da će dopustiti korisnicima društvenih mreža u Ukrajini da pišu poruke poput "Smrt ruskim okupatorima".

Zabranom nije obuhvaćen WhatsApp, još jedna aplikacija Mete. Rusija je osim toga usporila funkcioniranje Twittera.

Metin odbor, u kojem su znanstvenici, stručnjaci za ljudska prava i odvjetnici, kompanija je osnovala kao neovisno tijelo koji odlučuje o manjem broju slučajeva moderiranja sadržaja, ali može davati i savjete o praksama kompanije.

"I dok odbor razumije tu zabrinutost, vjerujemo da zahtjev otvara važna pitanja i razočarani smo odlukom kompanije da ga povuče", tvitao je odbor.

"Time se samo povećala važnost toga da kompanija obrani slobodu govora i ljudska prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:01