NEOBIČAN ZAHTJEV

‘Metak bi bio najhumaniji za mene‘: Masovni ubojica zatekao zatvorsku upravu, traži da ga strijeljaju

Izvršenje smrtne kazne strijeljanjem dopušteno je u tri države - Mississippiju, Oklahomi i Utahu - no ta se metoda rijetko koristi
Ilustracija zatvora i Zane Michael Floyd
 Martin Thomas Photography/Alamy/Nevada Department Of Corrections

Ubojica koji ne na putu da postane prva osoba pogubljena u Nevadi u posljednjih 15 godina, zatražio je smrt pred streljačkim vodom umjesto smrtonosne injekcije, piše BBC.

Odvjetnici Zanea Michaela Floyda, koji se bore protiv moguće egzekucije u lipnju, kažu da zahtjev njihova klijenta 'nije taktika odgađanja'.

Odvjetnici također kažu kako je ta metoda pogubljenja 'manje bolna'.

Upotreba streljačkih vodova za izvršenje smrtne kazne vrlo je rijetka u SAD-u. Taj način Izvršenja smrtne kazne trenutno je dopušten samo u tri države (Mississippiju, Oklahomi i Utahu) a sam postupak ne koristi se još od 2010. godine.

Federalni branitelj Brad Levenson rekao je da Floyd želi izbjeći smrtonosnu injekciju koju mu je predložila država.

No, svako odbijanje predloženog postupka zahtijeva predlaganje alternativne metode, a Levenson je rekao je da bi 'metak bio najhumaniji način'.

Tužitelji su rekli da će sljedeći mjesec zatražiti nalog za Floydovu egzekuciju, s mogućim datumom njegove smrti početkom lipnja. Bilo bi to prvo pogubljenje u Nevadi od 2006. godine.

Floyd (45) je osuđen zbog ubojstva četvero ljudi i teško ozljeđivanje još jedne osobe u pucnjavi u supermarketu u Las Vegasu 1999. godine. Nakon što je priznao krivnju, osuđen je na smrtnu kaznu.

Floyd se mnogo puta žalio na kaznu, a njegovi odvjetnici rekli su da će 22. lipnja zatražiti pomilovanje od Odbora za pomilovanje države Nevada.

Njegov prošlogodišnji zahtjev da njegov slučaj razmotri i Vrhovni sud SAD-a je odbijen.

Najnovija žalba dolazi nekoliko tjedana nakon što su članovi Skupštine Nevade, donjeg doma zakonodavnog tijela države Nevada, izglasali potporu zakonu o ukidanju smrtne kazne u državi.

Ako se većinom glasova usvoji u Senatu Nevade, zakon bi ukinuo sve smrtne kazne i pretvorio ih u doživotne kazne bez prava na žalbu.

Trenutno je u toj državi na smrt osuđeno 70 osoba, a Nevada je jedna od 27 država koje još uvijek imaju smrtnu kaznu, prema američkom Informacijskom centru za smrtne kazne. Nevada je pomilovala samo jednog osuđenika na smrt i to daleke 1976. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 22:23