DRAMATIČNA PROGNOZA

Meteorolog iz susjedne države: ‘Od 26. srpnja stvarat će se superćelijske oluje snage atomske bombe‘

U srijedu dolazi malo svježiji zrak i to znači opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati superćelijske oluje...

Ilustrativna fotografija

 Nenad Milikic/Alamy/Alamy/Profimedia/Nenad Milikic/alamy/alamy/profimedia

Srbijanski meteorolog Ivan Ristić rekao je za Blic da u narednom periodu Srbiju očekuju tropske temperature, ali i opasnost od superćelijskih oluja s ogromnom snagom. Stručnjaci ih, kaže, uspoređuju s jačinom atomske bombe, a od takve se oluje nije moguće nikako zaštititi.

- Globalno će ovaj toplinski val trajati do 26. srpnja, a tada slijede oblaci, kiša i osvježenje. Kada su u pitanju ove superćelijske oluje, čim u panonsku nizinu uđe malo svježeg zraka nakon vrelih dana, možemo očekivati pojavu tih oluja. Nastaju tako što hladniji zrak dolazi u prizemlju, a u međuvremenu je tu bilo puno toplog zraka. On se počinje uzdizati i što je topliji, veća je šansa da bude jača oluja. I ti vrhovi oblaka koji nastaju od tog toplog zraka budu i do 15 kilometara. To je ta energija... Mi tu ne možemo ništa učiniti, ni protugradna zaštita. Ta snaga atomske bombe, mi tu ništa ne možemo učiniti, tvrdi Ristić, a prenosi Blic.

Dodaje i da je počeo drugi vrhunac toplinskog vala koji se zove Haron, a prethodno je to bio Lucifer koji je poslao Kerbera.

- Do srijede će biti jako toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stupnjeva. Dobra vijest je da se ne očekuje preko 40. U srijedu dolazi malo svježiji zrak i to znači opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati te superćelijske oluje na području Vojvodine. Najvjerojatnije će kiša stići tijekom noći do Beograda. U četvrtak će biti dosta svježije, s temperaturama do 32 stupnja.

Ristić ističe da će idućeg tjedna i dani i noći biti tropski, a temperatura po noći neće ići ispod 20 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:01