TRADICIJA OD 1887.

Meteorolog svizac Phil prognozira još šest tjedana zime u Sjedinjenim Američkim Državama

Phil je u svjetsku pop kulturu ušao s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayjem u glavnoj ulozi

Svizac Phil, meteorolog

 Jeff Swensen

Svizac Phil iz Punxsutawneyja, najslavniji meteorolog među glodavcima, progovorio je i ove godine: Sjedinjene Države očekuju još šest tjedana zime.

Skupina koja organizira događaj i brine se za Phila izvukla ga je iz nastambe pred brojnom publikom i kamerama koje su prenijele njegovu sliku u svijet.

Phil je poručio da vidi svoju sjenu što prema tradiciji znači da SAD čeka još šest tjedana zime.

USA Today piše da je Phil u posljednjih deset godina pogodio u 40 posto prognoza. Ovo je 136. put da je svizac prognostičar izrekao svoje viđenje o trajanje zime.

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, na polovici razdoblja između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija.

Festival u Punxsutawneyju, u Pennsylvaniji, najpoznatiji je, a Phil na svojoj službenoj stranici piše kako je „jedini istinski svizac meteorolog“, a da su drugi „varalice“, piše Washington Post.

Phil je u svjetsku pop kulturu ušao s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayjem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

"Groundhog Day" i prateća pompa svake godine u Punxsutawneyu, gradiću s 5,5 tisuća stanovnika, privlači desetke tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:51