UDARAC DOBRIM ODNOSIMA

Metropolitan odbija donacije farmaceutske obitelji Sackler

 Profimedia, Alamy

Njujorški muzej Metropolitan objavio je u srijedu da više neće primati donacije obitelji Sackler koja se obogatila proizvodnjom opijata, piše BBC.

Superbogata obitelj vlasnik je Purdue Pharme, kompanije koja proizvodi lijekove poput analgetika OxyContina, povezanog sa smrću tisuća Amerikanaca.

Tvrtka odbacuje optužbe da je, kako bi se lijek što više prodavao, umanjivala rizik razvoja ovisnosti i zloupotrebe.

Odluka Meta uslijedila je nakon sličnih poteza drugih muzeja. Nacionalna galerija portreta i galerija Tate u London te njujorški muzej Guggenheim već su se distancirali od kontroverznog mecene.

"Muzej je zahvalan i poštuje one koji nas podupiru, ali ponekad je nužno odbiti donacije koje nisu u interesu javnosti ili muzeja", rekao je Daniel Weiss, predsjednik Metropolitana.

Dodao je kako to ipak ne znači da će ukloniti obiteljsko ime s krila Sackler, dijela muzeja u kojem se nalazi egipatski hram Dendur, jedna od najvećih atrakcija Metropolitana.

Oduka je veliki udarac desetljetnim odnosima obitelji Sackler i jednog od najvećih i najbogatijih muzeja na svijetu. New York Times je 1978. objavio članak o otvaranju krila Sackler koje je stajalo 36 milijuna dolara.

Purdue Pharma je u ožujku postigla izvansudsku nagodbu vrijednu 270 milijuna dolara u tužbi u kojoj se tvrdilo da su njezini opijati, uključujući OxyContin, skrivili smrt tisuća ljudi tako što su izazvali eidemju ovisnosti o opijatima u SAD-u.

U priopćenju objavljenom u ožujku na internetskim stranicama zaklade Sackler, predsjednica zaklade Theresa Sackler napisala je da će obitelj "privremeno zaustaviti sve filantropske aktivnosti" u Velikoj Britaniji zbog skandala oko Purdue Pharme. "To nam odvraća pozornost od važnih stvari koje radimo", napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 03:04