ŠEFICA EU PARLAMENTA

Metsola: ‘EU treba uvesti embargo Rusiji i prestati financirati bombe‘

Metsola je zatražila i dodatnu potporu za Ukrajince, koji se "u nemogućim uvjetima“ bore za europske vrijednosti.

Roberta Metsola

 Aris Oikonomou/AFP

Europska unija treba uvesti embargo Rusiji i smanjiti svoju energetsku ovisnost kako bi se prestalo neizravno financirati bombe, poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zatraživši i strože sankcije.

"Trebamo osnažiti svoju strategiju kako bismo ovu nelegalnu invaziju pretvorili u najskuplju pogrešku koju je Moskva ikad učinila. Moramo zaista odgovoriti na ova zvjerstva bez presedana kojima svjedočimo“, rekla je Metsola u govoru na otvaranju plenarne sjednice.

Pozvala je i na usvajanje težeg paketa sankcija za Rusiju naglasivši da Europa treba ubrzati svoju politiku "nulte neovisnosti“ o Kremlju.

"Moramo ciljati i na one koji podržavaju i financiraju Putina i zatvoriti sve one rupe koje još postoje. Putinovi oligarsi i članovi njegove stranke ne smiju naći ni jedno utočište“, dodala je Metsola.

Europska unija hitno razmatra nove sankcije nakon otkrića masakra u Buči, a jedan je diplomat rekao da bi novi paket mogao biti usvojen u srijedu ili četvrtak.

Metsola je zatražila i dodatnu potporu za Ukrajince, koji se "u nemogućim uvjetima“ bore za europske vrijednosti.

"Mi moramo podržati Ukrajinu: logističkom i humanitarnom pomoći i materijalnim sredstvima. Gledaju nas i traže pomoć, ne smijemo ih ignorirati“, kazala je Metsola.

Europarlamentarci su minutom šutnje odali počast žrtvama u Buči, Irpinu i drugim žrtvama rata i nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:44