PROUD BOYS

‘Mi smo ponosni zapadni šovinisti. Zbog žena ne masturbiramo i, da, obožavamo tučnjave‘

Proud Boysi osnovani su 2016. godine kada je Donald Trump osvojio Bijelu kuću, po modelu bratstva na koledžu
Proud Boys 
 Maranie R. Staab/AFP

Naši kriminalci izgradili su fine ceste u Australiji, a Aboridžini ih još uvijek koriste kao spavaonice. U Indiji smo sagradili ceste i infrastrukturu, a oni ih i dalje koriste kao zahode. Idući put kada vam netko bude sr... o kolonizatorima, ispravan odgovor trebao bi biti: "Nema na čemu”, napisao je Gavin McInnes 2017. u članku “Deset razloga zbog kojih volim bijele muškarce”.

Profil osnivača Proud Boysa, skupine koja je u žižu javnosti došla nakon fijaska prve predsjedničke debate u SAD-u, na prvu iznenađuje. Kanađanin, dijete doseljenih Britanaca i, prema vlastitim riječima, stari panker, McInnes je suosnivač Vicea, glavne medijske platforme hipsterske subkulture 90-ih i 2000-ih, i autor vodiča za zavođenje i ulične modne trendove.

image
Gavin McInnes
Samuel Corum/Zuma Press/Profimedia

Proud Boyse osnovao je 2016. godine, kada je Donald Trump osvojio Bijelu kuću, po modelu bratstva na koledžu, kluba za muškarce čiji se članovi druže uz čašicu, raspravu i ulomke iz knjige o padu nataliteta u starom svijetu i invaziji imigranata. U Proud Boyse primaju se isključivo “biološki muškarci”, ali svih rasa i seksualnih orijentacija, kojima je zajedničko zalaganje za slobodu govora i zatvaranje granica, koji imaju libertarijanske poglede na opseg državnog aparata i socijalnih davanja i koji vole da su “žene žene, a muškarci muškarci” i svoja prava iz prvog i drugog amandmana.

No, usprkos miroljubivoj teoriji - grupa je u teoriji protiv uličnog nasilja, a pogotovo protiv rasizma - ovo ljeto ponosni američki dečki u prvom su se redu iskazali u uličnim obračunima s ljevičarima iz Antife i pristašama pokreta Black Lives Matter. “Povucite se i budite pripravni”, poručio im je ovog tjedna predsjednik nakon što je voditelj debate od njega zatražio da se distancira od bjelačkih supremacista.

Prema mnogima, bila je to izjava koja bi trebala duboko zabrinuti svakog Amerikanca koji ne želi da se duboka podijeljenost društva nakon izbora prelije u otvorenu konfrontaciju na ulici. Iako se to u svim tamošnjim gradovima već mjesecima događa.

image
Proud Boys
Maranie R. Staab/AFP

Prije nego što je ova “proturasistička, nenasilna” skupina koja je na Trumpov uzvik oduševljeno uzvratila “Da, sir, spremni smo” 2017. zbog govora mržnje blokirana na Facebooku i Twitteru, imala je na tim platformama više od 20.000 pratitelja. Danas kriju točan broj članova, no iako ih je malo, vrlo su glasni, a nakon debate interes za njima je eksplodirao.

“Proud Boysi brendirali su se kao nekonvencionalna ultrakonzervativna skupina”, smatra Joanna Mendelson iz Protudefamacijske lige, instituta koji prati hejterske skupine u Sjedinjenim Državama.

“Grupa jako ističe različita podrijetla svojih članova i sebe prezentira široj javnosti kao klub boraca i svojevrsnu volontersku službu republikanaca, pomagača u očuvanju zapadnih tekovina”.

Neki njihovi postupci naoko to potvrđuju. Kada je 2017. godine otkriveno da je jedan njihov član bio organizator skupa “Ujedinimo desnicu” u Charlottesvilleu u Virginiji, na kojem su tisuće desničara marširale s bakljama po mraku uzvikujući “nećete nas zamijeniti” zbog uklanjanja kipa južnjačkog generala Leeja, član Jason Kessler izbačen je iz kluba, iako je Trump tom prilikom poručio da je među sudionicima bilo i finih ljudi.

image
Proud Boys
Nathan Howard/Getty Images/AFP

Kessler je dotad već prošao drugi stadij inicijacije grupe. U prvoj je kako bi postao Proud Boy na javnom mjestu trebao prisegnuti: “Ponosni sam zapadnjački šovinist i neću se ispričavati jer sam stvorio moderni svijet”. Drugi stupanj prilaska klubu uključuje premlaćivanje od strane članova grupe, treći stupanj tetoviranje i odricanje od masturbacije (kako bi se održao interes za traženje žene, jer krajnji cilj Proud Boya je biti obiteljski čovjek), a posljednji je vatreno krštenje u uličnom okršaju.

“Ili su te pretukli jer si član grupe ili si ti razbio nos nekome antifi”, kako je objasnio u jednom intervjuu McInnes naknadno se ispravljajući da Proud Boysi “ne počinju tuče nego ih završavaju”. Njihova ciljna skupina su muškarci u dobi od 15 do 30 godina koji prihvaćaju McInnesove libertarijanske stavove o minimalnom uplitanju vlade te važnom postulatu - “dubokom poštivanju žena kućanica”.

No, izjave prominentnih članova proteklih su ih godina prokazale kao rasističku, islamofobnu, antisemitsku i mizoginu grupu koja širi govor mržnje, a kao jednu od takvih ih je obilježio i Pew Southern Poverty Law Center, vodeće tijelo koje se bavi političkim nasilnim skupinama. Izjava zbog kojih im je nalijepljena ta naljepnica nije manjkalo, za početak od osnivača Gavina McInnesa.

“Jednom kada budemo prisiljeni živjeti rame uz rame brzo ćemo shvatiti da smo nekompatibilni, da se ne možemo složiti. Slijepi utopisti iz New York Timesa napokon će biti smlavljeni, a realisti će plesati na ulicama”, napisao je jednom prilikom McInnes.

image
Proud Boys
Maranie R. Staab/AFP

Njegova retorika prema ženama jednako je odbojna: “Metodom pokušaja i pogreške naučio sam da žene žele biti zlostavljane. Svaki muškarac kojeg sam poznavao koji je imao slučaj nasilja u domu to je napravio jer ga je neka kučka izludjela”.

Jedan od organizatora njihovih skupova u gradovima diljem Amerike, Joe Biggs, bivši autor na Infowarsu, vodećem američkom portalu za teorije urota i lažne vijesti, prošlog je vikenda organizirao dolazak Proud Boysa u Portland, u kojem se već mjesecima svake noći događaju prosvjedi građana i organizacija Black Lives Matter i Antife.

“Dosta nam je bezakonja na ulicama stotu noć zaredom. Portland je glavni američki centar nereda i ako se to nastavi, dolazit ćemo svaki mjesec”, najavio je ohrabren predsjednikovom podrškom Biggs, na što mu je vodstvo grada uzvratilo da “nije dobro došao”. Biggs je tada pokazao što grupa želi pozvavši policiju da bude agresivnija prema ljevičarima. Odluku demokratskih gradskih čelnika o raspoređivanju 50 stalnih dodatnih policajaca u centar grada nazvao je pobjedom i rezultatom vlastitog angažmana.

“Sir Trump, spremni smo se obračunati s Antifom. Smiješno je da tek nakon pojave članova jednog muškog kluba za druženje demokrati odluče uvesti red u Portland”, komentirao je nakon debate na tragu Trumpove izjave da je “ljevica problem” i da po tom pitanju treba nešto poduzeti.

image
Proud Boys
Nathan Howard/Getty Images/AFP

Biggs je nerasističku prirodu grupe potkrepljivao izjavama da je “u životu izlazio možda s jednom bjelkinjom” i da je njegova supruga iz Gvajane. No čak i da nije tako, pravo na govor mržnje osigurava mu prvi amandman! Je... političku korektnost, ona ubija Zapad. Iako Trump već tjednima poziva pristaše da na dan izbora motre birališta, Biggs tvrdi da grupa po tom pitanju još nema planova. Nada se da će se ljevica povući kako bi se mogao “vratiti obitelji na Floridi, voziti se na svom motociklu i odlaziti na plažu”.

Postojanje militantne grane demantira iskrenost Biggsovih tvrdnji o Amerikancima koji samo žele red i normalu. Kyle Chapman, koji je još 2017. godine, navodno uz potpuni blagoslov McInnesa, osnovao tzv. Bratstvo reda Alt-vitezova, definirao je taj dio organizacije kao “jedinicu za taktičku obranu desničara na političkim prosvjedima”. Njegova organizacija nije za plašljivce već “za one ratničkog duha” jer je “rat protiv bijelaca i Zapada itekako stvaran”.

“Vrijeme je da o tome progovorimo ne brinući se za političku korektnost. Ja sam spreman krvariti za cilj, pa i umrijeti. Jeste li i vi?” poručio je na jednom skupu za Trumpa. Iako je riječ o osobi s utvrđenim psihičkim smetnjama, koji je priznao zloupotrebu droga, i da mu je u mladosti najdraže bilo ljepilo, Chapman se prethodnih godina profilirao kao govornik na eksponiranim desničarskim okupljanjima.

“Mi smo građani koji poštuju zakon i štite svoja ustavna prava. Svaki od vas ovdje treba zahvaliti policajcima”, poručio je iako je zbog kriminala odležao ukupno deset godina. No što reći o čovjeku koji je postao poznat kada je kamera zabilježila da oboružan bejzbolskom kacigom, štitnicima, skijaškim naočalama, štitom i gasmaskom udara štapom po kontraprosvjedniku. I aktualni lider Proud Boysa, koji je klub preuzeo nakon povlačenja Gavina McInnesa 2017., ima dosje.

image
Proud Boys
Nathan Howard/Getty Images/AFP

Markantni tamnoputi Enrique Tarrio, inače šef organizacije Latinosi za Trumpa, rođen je u četvrti Miamija poznatoj kao “Mala Havana”, a osuđivan je zbog krađe i preprodaje ukradenih medicinskih pomagala. “Nismo Trumpov poziv da budemo pripravni shvatili kao poziv na akciju”, izjavio je dan nakon debate. “Shvatili smo da policija treba obaviti svoj posao”.

Ponavljajući klupsku mantru da nisu bjelački nacionalisti te da je on s Kube, Tarrio je istaknuo da su Proud Boysi jedan običan muški klub za druženje, ali predizborno je vrijeme, a već mjesecima neredi potresaju Ameriku pa liberalni političari traže svoju babarogu.

“Nisam nacionalist i nemam predrasude prema ljudima druge boje kože, vjere ili uvjerenja”, tvrdi Tarrio koji se početkom ove godine neuspješno pokušao kandidirati za Kongres. No, kada si blokiran na društvenim mrežama, nije lako organizirati prikupljanje donacija. Iako je od vlastite kandidature morao odustati, šef Proud Boysa nastavlja s političkim aktivizmom te kao predsjednik Latinosa za Trumpa obilazi birače i lobira za konzervativce.

Od Proud Boysa se čak moglo čuti kako se birači ne bi trebali začuditi ako saznaju da je političar za kojeg su glasali njihov član. Primjerice, Roger Stone, bivši Trumpov savjetnik, snimljen je kako izgovara prisegu, a na nekim njihovim skupovima tijekom godina snimljene su osobe koje su najavile kandidaturu.

image
Proud Boys
Nathan Howard/Getty Images/AFP

Proud Boysi su možda klub rezerviran za samo muško članstvo, ali imaju i podružnicu za žene “čije poštivanje tako zdušno promiču”. Ova podorganizacija zove se - Proud Boys’ Girls. O čemu se radi najbolje govori primjer članice Erin Willey, 26-godišnje bivše policajke iz Oregona.

Willey je dobila otkaz nakon što su u javnost dospjele njezine fotografije u majici s logom podružnice - skraćenicom PBG i slikom ruža i krvavog noža.

“Mislila sam da je riječ o grupi pristaša Donalda Trumpa kojoj se u to vrijeme pridružio moj dečko. Nisam znala da je riječ o hejterskom klubu. Bila sam naivna i trebala sam biti pametnija”, kasnije je izjavila govoreći kako ju je dečko Graham Jorgensen nagovorio da se fotografira u članskoj majici koje su prodavali na internetu. Kada je Willey počela raditi u policiji okruga nedaleko od Portlanda, već je bila prekinula tu vezu i imala nekoliko podnesenih prijava zbog Jorgensonova maltretiranja.

Stalno ju je zvao i zatrpavao porukama, pojavljivao se na njezinim vratima, pljunuo na vjetrobransko staklo dok je bila u autu i uništavao njezine stvari. Nekoliko mjeseci kasnije stigla je posljednja poruka: “Jedva čekam dan kada ćeš zaustaviti nekog gangstera koji će ti prosvirati ta glupa, kurvinska usta”.

Nakon nje je zatražila zabranu prilaska, a onda je njezina fotografija osvanula u lokalnim novinama, a njoj je uručen otkaz. “Možda joj nisam pričvrstio značku, ali sam je barem skinuo. Kakvo zadovoljstvo”, pohvalio se uskoro na Facebooku njezin bivši “ponosni dečko”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:13