AMERIČKI REDATELJ

Michael Moore predviđa veliku pobjedu demokrata na izborima za američki Kongres

Moore je ujedno kritizirao i medije, rekavši da se fokusiraju na nevažne teme

Michael Moore

 Jerker Ivarsson/Aftonbladet/Tt News Agency Via Afp

Američki redatelj Michael Moore, koji je 2016. bio jedan od rijetkih koji je predvidio pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, sada tvrdi da će demokrati ove godine slaviti veliku pobjedu na kongresnim izborima u studenome.

Moore je ujedno kritizirao i medije, rekavši da se fokusiraju na nevažne teme, prenijela je slovenska agencija STA.

Kao što su ankete 2016. predviđale uvjerljivu pobjedu Hillary Clinton protiv Trumpa, tako ovaj put većina anketa predviđa da će republikanci gotovo sigurno osvojiti većinu u Zastupničkom domu, a možda i u Senatu. U sličnom smjeru kreću se i procjene glavnih medija u SAD-u.

U srpnju 2016. Moore je napisao autorski tekst pod naslovom ‘Pet razloga zašto će Trump biti predsjednik‘, koji gotovo nitko nije uzeo za ozbiljno. Na kraju se pokazalo da je bio u pravu, a navodi da je siguran da će tako biti i ovaj put.

Moore tvrdi da će demokrati uspjeti povećati svoju većinu u Senatu, a da će to ostvariti i u Zastupničkom domu. Također predviđa da će odaziv birača biti neuobičajeno visok.

Moore ocjenjuje da će doći do pobjede demokrata i zato što republikanci nikad dosad nisu imali tako radikalne kandidate. No glavni razlog za svoju uvjerenost vidi u protivljenju odluci Vrhovnog suda da ukine pravo na pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a.

Moore je kritičan i prema američkim medijima jer, po njegovoj ocjeni, previše pažnje posvećuju anketama i o izborima izvještavaju više kao o natjecanju pojedinačnih kandidata i ličnosti, nego kao o suprotstavljenim političkim stajalištima, prijedlozima ili politikama.

Po njegovoj ocjeni, mediji i novinari su previše iscrpljeni ili prelijeni da detektiraju pobunu liberala, radničke ljevice te žena i manjina. Moore tvrdi da će ovi izbori biti "masovan ustanak nenasilnog građanskog otpora".

Moore navodi da su republikanci dobili manje glasova od demokrata na sedam od zadnjih osam izbora te da se još uvijek "treba nositi s njihovom netrpeljivošću, pohlepom, uništavanjem planeta, ljubavlju prema oružju i misiji potkopavanja demokracije".

U studenome će biti održani izbori za Zastupnički dom Kongresa i trećinu Senata, što bi za demokrate na vlasti moglo značiti gubitak kontrole nad Kongresom, a onda i to da predsjednik Joe Biden neće bez te potpore uspjeti provesti svoju agendu.

Trenutno u Zastupničkom domu demokrati imaju većinu, ali je ona u Senatu tijesna - imaju 50 od 100 senatora, i u njihovu korist presuđuje potpredsjednica SAD-a kada je broj glasova 50-50.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08