SASTANAK ŠEFOVA EU

Michel nakon velikog summita priznao: ‘Imali smo dva plana u borbi protiv covida. Nisu prošli...‘

Sada je prioritet usporiti širenje virusa dok se čeka cjepivo, za koje Michel vjeruje da će biti spremno već krajem ove godine
Charles Michel
 Olivier Hoslet

Šefovi vlada EU večeras su održali videosummit koji je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao kako bi se ujedinili napori svih u borbi protiv koronavirusa.

Budući da se isti dan dogodio i teroristički napad u Nici u Francuskoj, gdje je ubijeno troje ljudi, summit je počeo iskazivanjem jedinstvene potpore i solidarnosti s Francuskom.

- Šokirani smo terorističkim napadima u Francuskoj. Najsnažnije osuđujemo ove napade, koji predstavljaju napade na naše zajedničke vrijednosti. Ujedinjeni smo i odlučni u solidarnosti s Francuskom, francuskim narodom i vladom u našoj zajedničkoj, neprestanoj borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma - poručili su zajedničkom izjavom čelnici EU i zatražili od svjetskih lidera da osude nasilje i da rade na jačanju suradnje i razumijevanja, a ne podjela. Očito je ova poruka poslana nekim političarima iz država s muslimanskom većinom koji su proteklih dana vodili kampanju uvreda protiv Francuske i pozivali na bojkot proizvoda iz ove države.

Cijela Europska unija pogođena je drugim valom širenja koronavirusa koji je, što se broja zaraženih tiče, znatno veći od onog proljetos. Mnoge su države već ponovno uvele stroge mjere kako bi usporile njegovo širenje. Lideri EU još su jednom pozvali na veću suradnju, koordinaciju i brzu razmjenu podataka, što je nužno da bi se izbjegle kaotične situacije koje su se pojavile na početku pandemije, kada su mnoge granice bile zatvorene.

Iako je sada situacija s virusom teška, suradnja na razini EU ipak je bolja. Međutim, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel priznao je da planovi o masovnim testiranjima i aplikacijama za praćenje zaraženih nisu dali željene rezultate.

Sada je prioritet usporiti širenje virusa dok se čeka cjepivo, za koje Michel vjeruje da će biti spremno već krajem ove ili početkom sljedeće godine. Lideri Europske unije žele koordinaciju kako bi distribucija cjepiva bila brza i ravnomjerna. Osobito je važno da najprije u svim državama istovremeno cjepivo dobiju osobe iz prioritetnih skupina, poput djelatnika u zdravstvu, starijih osoba i onih koji nisu u stanju držati distancu tijekom obavljanja svojih profesija.

Kao što je upozorila i Europska komisija, jedna od mjera koje EU želi poduzeti je kampanja javnog informiranja i sprečavanja lažnih vijesti protiv cijepljenja. Charles Michel također je upozorio da, ako previše ljudi zbog raznih dezinformacija odluči odbiti cijepljenje, i napori mogu završiti s ograničenim uspjehom.

Ovo je tek jedan od summita u nizu koje EU želi organizirati putem videoveze do kraja godine. Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković je tijekom rasprave na svom Twitteru napisao da s kolegama iz drugih država članica dogovara zajedničku strategiju i mjere za što djelotvorniji i usklađen odgovor na pandemiju koja se ubrzava diljem Europe. "Uspjeh ovisi o svakome od nas", napisao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:12