ŠEF EUROPSKOG VIJEĆA

Michel o podmornicama: ‘Jasan nedostatak lojalnosti, s Trumpom smo barem znali na čemu smo...‘

Šef Europskog vijeća razočaran je postupkom novopečenog saveza AUKUS te ga je osudio
Charles Michel
 Ludovic Marin/AFP

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel osudio je u ponedjeljak "nedostatak lojalnosti i transparentnosti" Sjedinjenih Država u "krizi podmornica" gdje im je na suprotnoj strani Francuska.

"Osnovna načela između saveznika su transparentnost i povjerenje, koji su nerazdvojni. A što ovdje vidimo? Jasan nedostatak transparentnosti i lojalnosti", rekao je Michel novinarima u New Yorku na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Europska unija je zatražila od Washingtona "objašnjenje kako bi pokušala bolje razumjeti koje namjere stoje iza objave strateškog partnerstva" između Sjedinjenih Država, Velike Britanija i Australije "jer je to nerazumljivo", dodao je.

Prošli tjedan objavljeno je da je sklopljen trojni sigurnosni savez između SAD-a, Australije i Velike Britanije u cilju suprotstavljanja Kini.

Tim paktom Francuska je izgubila unosni posao prodaje podmornica Australiji koja se okrenula Amerikancima i Britaniji, što je razbjesnilo Pariz koji tvrdi da mu je savez sklopljen iza leđa.

Europljani se osjećaju kao da ih američki predsjednik Joe Biden ignorira, kao što je bio slučaj s njegovim prethodnikom Donaldom Trumpom, ističe agencija France presse.

Tijekom mandata bivšeg američkog predsjednika "barem je bilo jasno... da EU nije bila partner ni neophodan saveznik", rekao je Charles Michel.

Ova situacija ponovo navodi na potrebu "jačanje kapaciteta djelovanja europske obrane", smatra Charles Michel.

"Moramo razviti našu sposobnost djelovanja, ne protiv naših saveznika, već ako smo jači i otporniji, naši savezi će biti snažniji", naglasio je.

Ako je Kina prioritet broj jedan za Sjedinjene Države, onda oni "moraju ojačati transatlantske odnose, a ne ih oslabiti", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:48