SPOROST U DOSTAVI

Michel razumije nezadovoljstvo cijepljenjem, ali ne treba se, kaže, zavoditi Rusijom i Kinom

‘Europa neće koristiti cjepiva u propagandne svrhe. Mi promoviramo naše vrijednosti‘, ističe Michel.
Charles Michel
 John Thys/various sources/AFP

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u utorak da je nezadovoljstvo Europljana sporošću u dostavi cjepiva legitimno, ali i upozorio da se ne treba dati zavesti propagandnim akcijama Rusije i Kine za koje je rekao da su daleko neuspješnije u cijepljenju svoga stanovništva od EU-a.

“Građani su snažno kritizirali nacionalne vlasti i EU-u zbog kašnjenja u proizvodnji i distribuciji cjepiva te u procesu cijepljenja. Ali zbog sadašnjih poteškoća, ma koliko bile iritantne, ne bi trebali gubiti iz vida širu sliku i sve ono što je dosad postignuto”, napisao je Michel u tekstu objavljenom na internetskoj stranici Europskog vijeća.

Dodao je da se ne treba dati zavesti potezima Kine i Rusije koje organiziraju vrlo ograničene, ali s vrlo velikim publicitetom, operacije opskrbe drugih zemalja cjepivima.

“Prema dostupnim podacima, te zemlje su dosad na svom teritoriju dale dvostruko manje doza na 100 stanovnika od Europljana. Europa neće koristiti cjepiva u propagandne svrhe. Mi promoviramo naše vrijednosti”, ističe Michel.

Ocijenio je da Europa, što se cijepljenja tiče, “ne zaostaje u sprintu i da je u dobrom položaju da bude prva u maratonu”.

Michel smatra da bez Europe ne bi ni bilo moguće razviti nekoliko cjepiva u manje od godinu dana, za što inače treba četiri do pet godina, da bez EU-a i dogovora o zajedničkoj nabavi cjepiva mnoge manje članice ne bi ga još ni dobile jer bi veće i bogatije članice najprije sebe opskrbile.

Također je rekao da je EU predvodnik kada je u pitanju solidarnost sa siromašnijim zemljama, pokrenuvši globalnu inicijativu COVAX za osiguranje cjepiva za siromašnije za što je izdvojila 2,7 milijardi eura, četvrtinu ukupne svote za tu inicijativu.

Osim toga Unija je za sebe naručila više od dvije milijarde doza, što premašuje njezine potrebe za više od dva puta i taj će višak podijeliti svojim susjedima i partnerima.

Michel je odbacio optužbe Europe zbog tzv. “vakcinacijskog nacionalizma”. “Šokiran sam kad čujem takve optužbe”, kaže Michel.

Ukazuje na činjenicu da su Velika Britanija i Sjedinjene Države uvele opću zabranu izvoza cjepiva, dok je Europa, koja ima najveće proizvodne kapacitete na svijetu, uvela sustav kontrole izvoza iz EU-a.

Taj sustav ne znači zabranu izvoza nego je instrument za prisiljavanje farmaceutskih kompanija da ispoštuju ugovore koje se potpisale s Europskom komisijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:00