NOVA PREDSJEDNICA

Michelle Bachelet pobijedila prijateljicu iz djetinjstva

Funkciju predsjednice Čilea uskoro će preuzeti Michelle Bachelet, koja je na čelu te države već bila u jednom mandatu.
Chilean president-elect, Michelle Bachelet, waves as she celebrates after getting the results of the run-off presidential election in Santiago on December 15, 2013. Socialist Michelle Bachelet was swept back into office Sunday as Chile's next president, on a platform of boosting education and narrowing the gap between rich and poor. AFP PHOTO/MARTIN BERNETTI
 AFP / AFP ImageForum

SANTIAGO - U drugom krugu predsjedničkih izbora u Čileu premoćno je pobijedila predstavnica ljevice Michelle Bachelet koja je dobila preko 62 posto glasova, dok je predstavnica vladajuće desne Alijanse za Čile Evelyn Matthei dobila nešto više od 37 posto glasova Čileanaca. Matthei je već priznala poraz te najavila da će uskoro i osobno čestitati pobjednici.

Ovi izbori u Čileu izazvali su i dodatni interes javnosti jer se radi o dvije prijateljice iz djetinjstva koje je puč generala Pinocheta razdvojio i odredio im različite sudbine. Naime, i Bachellet i Matthei su kćeri čileanskih časnika koji su se nakon puča 1973. godine našli na različitim stranama.

Otac Michelle Bachelet podržao je svrgnutog predsjednika Allendea te se uskoro našao u zatvoru gdje je i ubijen, dok je otac Matthei bio privržen Pinochetu te je obnašao mnoge važne funkcije u huntinom režimu.

Bachelet je već najavila niz ekonomskih reformi, čak njih 50, u toj najperspektivnijoj južnoameričkoj državi, a već je najavila povećanje poreza na dobit s 20 na 25 posto te postupni prelazak na besplatno fakultetsko obrazovanje, što joj je i donijelo najveći broj glasova.

Inače Bachelet je već bila šefica Čilea od 2006. do 2010., a inauguracija će se održati u ožujku 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:19