KONVENCIJA DEMOKRATA

Michelle žestoko kritizirala Trumpa pa poručila: Glasujte za Bidena kao da vam život o tome ovisi

Pandemija koronavirusa prisilila je demokrate da smanje okupljanje u Milwaukeeu
Michelle Obama
 Chris Delmas/AFP

Bivša prva dama Michelle Obama, suparnik Bernie Sanders te istaknuti republikanac John Kasich udružili su snage kako bi pokazali jedinstvo u podršci demokratskom kandidatu za američkog predsjednika Joeu Bidenu u ponedjeljak, na uvodnoj večeri demokratske konvencije.

Na konvenciji, koja se održava u Milwaukeeju, predstavljena je široka koalicija protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Bivša prva dama Michelle Obama rekla je na otvaranju virtualne konvencije da je Donald Trump "pogrešan predsjednik" za SAD i pozvala je Amerikance da izaberu Bidena na izborima u studenome kako bi okončali kaos koji je stvorilo Trumpovo predsjedništvo.

"Dopustite mi da budem iskrena i jasna koliko mogu. Donald Trump je pogrešan predsjednik za našu zemlju. Imao je više nego dovoljno vremena da dokaže da može raditi taj posao", kazala je ona.

Podsjetivši da "mrzi politiku", bivša čikaška odvjetnica rekla je da očekuje da njezinu poruku neće čuti svi: "Živimo u zemlji duboko podijeljenoj, a ja sam crna žena koja govori na demokratskoj konvenciji ".

Obama je rekla da je odgovor Bidenov postojan i empatičan pristup problemima i pozvala je birače da učine sve što je potrebno kako bi osigurali da Trump ne pobijedi.

"Kad god u ovoj Bijeloj kući potražimo vodstvo ili utjehu ili bilo što nalik na postojanost, umjesto toga dobijemo kaos, podjelu i potpuni nedostatak empatije", rekla je Obama.

"...Ako mislite da stvari ne mogu biti gore, vjerujte mi, mogu i bit će ako ne napravimo promjenu na ovim izborima. Ako imamo bilo kakvu nadu da ćemo okončati ovaj kaos, moramo glasati za Joea Bidena kao da nam o tome ovise životi."

"Joe nije savršen. I on bi vam to prvi rekao. Ali nema savršenog kandidata, nema savršenog predsjednika. Njegova sposobnost učenja i rasta - nalazimo u tome takvu poniznost i zrelosti za kojom toliko mnogo nas trenutačno žudi. Jer je Joe Biden čitav svoj život služio ovoj naciji, a da pritom nije izgubio iz vida tko je; ali više od toga, nikad nije izgubio iz vida tko smo svi mi", istaknula je ona u u svom govoru nabijenom emocijama.

image
Michelle Obama
Chris Delmas

Obama, čiji je suprug Barack Obama bio predsjednik dok je Biden bio potpredsjednik od 2009. do 2017., predvodila je niz govornika, među kojima su bili i neki Trumpovi republikanci.

Bivši suparnik Bernie Sanders i istaknuti republikanac John Kasich rekli su da je Bidenov postojan pristup problemima potreban za sučeljavanje s pandemijom koronavirusa, ekonomskim problemima i rasnom nepravdom.

"Joe Biden će okončati mržnu i podjelu koje je stvorio Trump. On će zaustaviti demonizaciju imigranata, štićenje bijelih nacionalista.... i ružne napade na žene", rekao je Sanders, američki senator i glavni Bidenov protukandidat na predizborima za demokratsku predsjedničku nominaciju.

"Kao odgovor na neviđeni skup kriza s kojima se suočavamo, potreban nam je neviđeni odgovor - pokret, kao nikada do sad, ljudi koji su spremni da se ustanu i bore za demokraciju i pristojnost", rekao je Bernie Sanders.

Kasich, bivši guverner Ohioa i Trumpov kritičar, nazvao je svoje protivljenje Trumpu patriotskom dužnošću i rekao je da se zemlja nalazi na raskršću. Njega je Trump porazio na republikanskim predizborima 2016.

Stojeći doslovno na raskršću na cesti, Kasich je rekao da je Biden "čovjek koji nam može pomoći da vidimo ljudskost jedni u drugima".

Pandemija koronavirusa prisilila je demokrate da smanje okupljanje u Milwaukeeju i pretvore ga u dvosatni događaj sa virtualnim govorima.

Konvencija je sadržavala rasprave s biračima iz cijele zemlje koji su opisali svoju borbu s virusom i suočavanje s padom ekonomije i zdravstva.

Upućen je i poziv na široki obračun sa sustavnim rasizmom i policijskom brutalnošću nakon prosvjeda koji su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minnesoti, ispod koljena bijelog policajca.

Govoreći iz Houstona, Floydov brat Philonise Floyd uveo je trenutak šutnje i odao počast ostalim crnim žrtvama policijskog nasilja.

"Dakle, na nama je da nastavimo borbu za pravdu. Naši postupci bit će njihova zaostavština", rekao je Floyd.

Biden, koji je bio potpredsjednik za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame, u utorak će službeno biti nominiran za demokratskog izazivača Trumpa na izborima 3. studenoga. Bidenov govor o prihvaćanju kandidature u četvrtak zaključit će konvenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 22:05