SASTANAK U BEOGRADU

Micotakis obećao potporu Grčke Srbiji na europskom putu: ‘Atena ne mijenja stajalište o Kosovu‘

Srbija i Grčka povezane su zajedničkom vizijom o europskoj budućnosti regije zapadnog Balkana, rekao je Micotakis

Aleksandar Vučić i Kiriakos Micotakis

 Milos Miskov/AFP

Grčka želi vidjeti sve zemlje regije u Europskoj uniji, a poglavito Srbiju, izjavio je u srijedu u Beogradu grčki premijer Kiriakos Micotakis i poručio da Atena ne mijenja stajalište o Kosovu i podržava dijalog Beograda i Prištine do postizanja pravno obvezujućeg sporazuma.

"Želimo da se ostvari jedan pravno obvezujući sporazum, koji bi bio u interesu obje strane i koji bi stvorio povoljniju atmosferu suradnje na Balkanu", istaknuo je Micotakis na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Micotakis, koji je je u srijedu popodne doputovao u posjet Srbiji, uvjeren je u odlučnost srbijanskog predsjednika da, unatoč izostanku dijaloga s Kosovom posljednjih mjeseci, nastavi pregovore kako bi se na pravi način riješio problem Kosova.

Grčka je jedna od pet zemalja članica Europske unije koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija i Grčka povezane su zajedničkom vizijom o europskoj budućnosti regije zapadnog Balkana, rekao je Micotakis i istaknuo spremnost svoje zemlje da pomogne Srbiji kako bi u najskorijem roku ispunila uvjete za članstvo u EU, ocijenivši to "veoma važnim" za stabilnost, mir i suradnju u regiji.

Srbijanski predsjednik Vučić ocijenio je da je grčki narod Srbiji "velik i iskren prijatelj" i najavio nastavak suradnje, zahvalivši Grčkoj na potpori na europskom putu i pogledu rješavanja kosovskog pitanja.

"Grčka razumije poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Mi želimo rješenja, ali ona moraju biti kompromisna", rekao je Vučić.

On je zamolio zamolio Micotakisa da Grčka nastavi pružati potporu teritorijalnom integritetu Srbije kao što će to i Srbija činiti u pogledu teritorijalnog integriteta Grčke.

Dvije zemlje su, kako je istaknuto, povezane i ekonomskim interesima, a trgovinska razmjena bi uskoro mogla dosegnuti milijardu eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:48