ZAOŠTRAVANJE SANKCIJA

Microsoft prekinuo suradnju s tvrtkom povezanom s Dodikovim sinom, više ne smiju koristiti njihove programe

Dodiku su američke sankcije uvedene još 2017. godine, a početkom ove godine one su pojačane

Milorad i Igor Dodik.

 Drago Sopta/Cropix

Američki tehnološki div Microsoft prekinuo je suradnju s tvrtkom Prointer iz Banje Luke, povezane s Igorom Dodikom, sinom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, što je novi korak u zaoštravanju režima sankcija, objavili su u petak lokalni mediji u BiH.

- Microsoft je prekinuo partnerstvo s Prointerom - stoji u očitovanju regionalnog predstavništva američke tvrtke, čiju je presliku objavio portal "Dnevnog avaza".

Tvrtka Prointer ITSS je članica Infinity International Group i redovito je dobivala milijunske poslove instaliranja i održavanja informatičke opreme u javnom sektoru, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u drugim dijelovima BiH.

Njezino uklanjanje s popisa Microsoftovih partnera znači da Prointer više ne može koristiti i prodavati njihove proizvode i programe.

Mediji u BiH već godinama upozoravaju kako je Prointer, zbog povezanosti s Igorom Dodikom, bio privilegiran u dobivanju poslova na javnim natječajima te su sugerirali kako je u tome ključna bila politička uloga i moć koncentrirana u rukama njegova oca.

Dodiku su američke sankcije uvedene još 2017. godine, a početkom ove godine one su pojačane, te su sankcionirani i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija, kao i banjolučka Alternativna televizija (ATV), označena kao tvrtka koja je također povezana s korupcijom.

Sankcije znače zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje eventualne imovine u toj zemlji, ali i zabranu američkim državljanima da posluju sa sankcioniranim osobama i tvrtkama.

U pojašnjenju o razlozima uvođenja sankcija, koje je 5. siječnja objavila američka administracija, stoji kako Dodik koristi svoju poziciju u vlasti za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije, a njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava napore da odvrati pozornost od koruptivnih aktivnosti.

- Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski sporazum - stajalište je vlade SAD.

Donedavni američki veleposlanik u BiH Eric Nelson je, u oproštajnom intervjuu uoči odlaska iz te zemlje, ranije ovog mjeseca kazao kako postoje jasni dokazi da Dodik javne natječaje zlorabi tako što ih namješta svojoj djeci.

- ATV nije sankcionirana kao medijska tvrtka. Sankcionirana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliraju Dodik i njegova obitelj za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne natječaje ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja - kazao je tada Nelson.

Dodikov sin Igor i ranije je bio pod medijskom lupom kada se ispostavilo kako je dobivao povlaštena kreditna sredstva Investicijsko-razvojne banke RS, čiji vlasnik entitetska vlada. Ta mu je banka odobrila milijun i pol eura za poslovanje firme FruitEco, registrirane za uzgoj i preradu voća i povrća.

Koje su točno njegove veze s Prointerom nije razjašnjeno, no sam Milorad Dodik ranije je tvrdio kako je njegov sin u toj tvrtki "stručni konzultant".

Igor Dodik i njegova sestra Gorica, koja u Banjoj Luci drži restoran, ujedno su suvlasnici tvrtke Global Liberty, registrirane za trgovinu drvetom i građevinskim materijalom.

Sam Milorad Dodik u svom je imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu 2,4 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 9,6 milijuna kuna.

Europski parlament u četvrtak je pozvao Europsko vijeće da slijedi primjer SAD-a te nametne sankcije Dodiku zbog njegova ponašanja i ugrožavanja mira i stabilnosti BiH.

Stanje u BiH bit će na dnevnom redu sjednice Europskog vijeća zakazane za 21. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 09:02