NAKON UBOJSTVA IZBILI PROSVJEDI

Migrant iz Sirije (24) osuđen na devet i pol godina zatvora jer je prošle godine na festivalu u Chemnitzu usmrtio 35-godišnjeg Nijemca

 Matthias Rietschel/Pool / REUTERS

Sirijac imigrant osuđen je u četvrtak na devet i pol godina zatvora zbog toga jer je prije godinu dana na gradskom festivalu u njemačkom gradu Chemnitzu usmrtio 35-godišnjeg Nijemca što je rezultiralo višednevnim prosvjedima uperenim protiv stranaca i imigrantske politike kancelarke Angele Merkel.

„Ne postoji ni najmanja sumnja u krivnju osuđenog“, rekla je predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Simone Herberger. Tijekom procesa, koji je iz sigurnosnih razloga održan u Dresdenu, a ne u Chemnitzu, optuženi Sirijac (24), koji je u Njemačku stigao kao izbjeglica, se branio šutnjom.

Protiv suoptuženog Iračanina koji je navodno sudjelovao u napadu i ubojstvu je proces još uvijek otvoren jer se od ubojstva u kolovozu prošle godine nalazi u bijegu.

Osuđeni je optužen da je na rubu jednog gradskog festivala u Chemnitzu u svađi nožem napao 35-godišnjeg Nijemca koji je od ozljeda umro. Žrtva je navodno htjela smiriti sudionike jedne tučnjave u kojoj je sudjelovao i osuđeni.

Ovo ubojstvo je pokrenulo višednevne masovne prosvjede i napade na strance diljem grada.

Obrana 24-godišnjeg Sirijca, koja je tražila oslobađajuću presudu i sudu predbacuje pristranost, je najavila žalbu na presudu.

„Sud je popustio pod javnim pritiskom. Protiv optuženog nema nikakvih materijalnih dokaza i čitav proces se temelji na izjavi jednog nepouzdanog svjedoka“, rekla je odvjetnica osuđenog Ricarda Lang.

Događaji u Chemnitzu prije godinu dana su izazvali novu raspravu o imigrantskoj politici Angele Merkel. U jeku rasprave otpušten je i šef Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji je tvrdio da tijekom prosvjeda nije bilo hajki na strance što je međutim u više navrata dokazano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24