SMRZAVANJE NA BADNJAK

Migrante iskrcali pred vratima Kamale Harris, Bijela kuća: ‘Znamo tko stoji iza ovog okrutnog poteza‘

Guverneri s juga preusmjeravaju autobuse s imigrantima na sjever, u znak prosvjeda protiv Bidenove useljeničke politike

Migranti pred kućom Kamale Harris

 Twitter/

Ispred washingtonske rezidencije američke potpredsjednice Kamale Harris kasno navečer na Badnjak iskrcano je nekoliko autobusa punih migranata, prenosi CNN. Neki su izbačeni u iznimno hladnu noć samo u majicama kratkih rukava. Lokalni humanitarci dali su im deke i prevezli ih do lokalnog skloništa.

Volonterka udruge koja brine o migrantima Amy Fischer kaže da su znali za dolazak autobusa, jer ih je o tome ranije obavijestila nevladina organizacija koja radi na granici u Teksasu. U autobusima su bili tražitelji azila iz Ekvadora, Kube, Nikaragve, Venezuele, Perua i Kolumbije.

Amy Fischer je rekla za CNN da su trebali otići u New York, ali su preusmjereni u Washington zbog nevremena. Inače, od travnja u Washington svakog tjedna stižu autobusi puni migranata.

- Svejedno je li Badnjak ili ledena hladnoća, uvijek smo tu i dočekujemo ljude raširenih ruku, rekla je Amy Fischer.

No Bijela kuća naljutila se i okrivila teksaškog guvernera za okrutni, opasni i sramotni potez.

"Guverner Abbott ostavio je za Badnjak djecu na cesti na temperaturama ispod nule, bez koordinacije s bilo kojim saveznim ili lokalnim vlastima", stoji u izjavi glasnogovornika Bijele kuće Abdullaha Hasana.

Glasnogovornik je ponovio da je Bijela kuća spremna raditi sa svima, republikancima i demokratima, na istinskim rješenjima, poput sveobuhvatne imigracijske reforme i mjera sigurnosti granica koje je predsjednik Biden poslao Kongresu prvog dana na dužnosti, ali se "ovakvim političkim igrama" ne postiže ništa, nego samo dovodi živote u opasnost.

Greg Abbott je jedan od najmanje tri republikanska guvernera američkih saveznih država koji su ove godine migrante preusmjerili autobusima ili avionima na sjever, u znak protesta protiv imigrantske politike administracije predsjednika Joea Bidena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:14