GROZNI UVJETI

Migranti kod Bihaća više nisu na otvorenome, no stanje je i dalje vrlo teško

Dosta ljudi je promrzlo proteklih dana te postoje problemi s održavanjem osobne higijene, iako su uvjeti poboljšani šatorima i grijanjem
 SOPA Images/ddp USA/Profimedia

Većina ilegalnih migranata smještena je konačno u šatore koje su u kampu Lipa kod Bihaća postavile Oružane snage BiH nakon što su oni danima štrajkali glađu, no tamošnji uvjeti su i dalje jako teški.

Tisuće migranata više nisu na otvorenome u kampu Lipa gdje danima pada snijeg. Najveći dio radova tamo su okončali pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Osigurana je opskrba električnom energijom, izgrađeni su prostori za blagovanje.

Zlatan Kovačević, predstavnik humanitarne organizacije SOS iz Bihaća koja pomaže ilegalnim migrantima, rekao je kako je dosta migranata promrzlo proteklih dana te postoje problemi s održavanjem osobne higijene.

Za razliku od ranijih vremena u kamp Lipa više se ne može ulaziti i izlaziti bez posebne propusnice. Direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH Nicola Bay rekao je kako je stanje bolje nego ranije kad se dogodio požar te su migranti boravili na otvorenome. Dodao je ipak kako se radi o iznimno teškim uvjetima za život.

"Vidimo da su uvjeti poboljšani šatorima i grijanjem, ali uvjeti općenito su ovdje neodrživi", rekao je direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 10:23