‘NASTAVITE PUCATI‘

Migranti po Europi slave pokolj u Izraelu, u izbjegličkom kampu u Grčkoj klicali Hamasu: ‘To, braćo!‘

Značajan je bio i skup pristaša Hezbolaha u Danijehu, predgrađu Beiruta. Tamo je snimljeno i gaženje izraelske zastave

Privođenje pristaše Hamasa u Berlinu

 Michael Kuenne/Zuma Press/Profimedia/Michael Kuenne/zuma Press/profimedia

Napad na Izrael naišao je diljem svijeta i na podršku, u prvom redu onih koji smatraju da je Izrael na taj način kažnjen za sve prethodne izraelsko-palestinske sukobe i žrtve s palestinske strane. Uspješnost napada šokirala je Izrael, a donijela i razlog za slavlje u imigrantskim propalestinskim zajednicama u Europi.

Tako konzervativni britanski Telegraph javlja da je veliko slavlje nastalo u migrantskim kampovima u Grčkoj gdje su palestinski izbjeglice i drugi, mahom državljani Iraka i Sirije, slavili unatoč vijestima o strašnom krvoproliću i stotinama mrtvih i otetih Izraelaca te kasnije osvetničkim smrtima u samoj Gazi.

Na jednoj od snimci s TikToka, za koju se vjeruje da prikazuje izbjeglički kamp na egejskom otoku Samosu u jučerašnjem ozračju, vide se djeca i odrasli kako oduševljeno mašu i kliču. Tamo se nalazi kamp zatvorenog tipa, okružen bodljikavom žicom, piše britanski list.

Slavilo se i u brojnim arapskim državama u palestinskom okruženju gdje su se pristaše Hamasa i libanonskog Hezbolaha glasno podržale "braću u izraelskom zatvoru".

U Teheranu je tako priređen vatromet, a građani su izašli na ulice s palestinskim zastavama. Iranska vlada, podsjetimo, podržava djelovanje Hamasa, a u objavi nakon početka nasilja čestitali su Hamasu na odličnoj akciji.

image

Slavlje u Teheranu

-/Afp

Značajan je bio i skup pristaša Hezbolaha u Danijehu, predgrađu Beiruta. Tamo je snimljeno i gaženje izraelske zastave.

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke, navodno iz Bagdada, gdje su automobili trubili i mahalo se zastavama.

Francuska agencija AFP javila je da je i na njemačke ulice izašlo nešto palestinskih pristaša, zbog čega je policija budno motrila lokalne sinagoge, zbog straha da ne bi bilo napada.

U Britaniji je, piše Telegraph, bilo izraza podrške na internetu. "Danas bi trebao biti dan slavlja za pristaše demokracije i ljudskih prava u cijelom svijetu, jer su stanovnici Gaze probili svoj zatvor pod vedrim nebom, a borci Hamasa zagazili na teritorij kolonizatora. Borba za slobodu rijetko se vodi bez prolijevanja krvi i za to se ne trebamo ispričavati", napisao je Rivkah Brown, novinar ljevičarskog portala Novara, prenosi Telegraph.

image

Slavlje u Kuvajtu

Yasser Al-zayyat/Afp

Slike uhićenja pristaša Hamasa doše su pak iz Berlina gdje policija nije puštala da se slavi napad.

Portal Visegrad24 prenosi snimku iz Kanade na kojoj su, kako navode, pristaše palestinskog napada u Kanadi. Isti je portal prenio snimke za koje navodi da su iz Istanbula, gdje se skandira "Nastavi pucati Hamas, pogodi Izrael, pogodi Izrael".

U nedjelju ujutro posljednje brojke govorile su o gotovo 300 mrtvih i 2000 ranjenih u Gazi te više od stotinu mrtvih i 900 ranjenih u Izraelu.

Slavlje u Berlinu:

Slavlje u Londonu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:30