KRIVOTVORITELJSKI RAJ

MIGRANTIMA S BLISKOG ISTOKA LAŽNE PUTOVNICE IZRAĐIVAO 'DOKTOR' S TAJLANDA Krao ih turistima pa izrađivao za 2000 eura

A woman covers her face as migrants rest at a registration centre in Passau, Germany October 8, 2015. REUTERS/Michaela Rehle - RTS3KLH
 © Michaela Rehle / Reuters

BANGKOK - Široka mreža za koju se sumnja da je izradila stotine lažnih europskih putovnica, uglavnom za osobe s Bliskog istoka, razotkrivena je ovog tjedna u Tajlandu, zemlji smatranoj krivotvoriteljskim rajem.

Lažni dokumenti rađeni prema originalnim putovnicama koje su ukradene turistima slani su u čitav svijet, objasnio je general pukovnik Nathathorn Prousoontorn iz tajlandskih imigracijskih službi.

Većina klijenata te mreže sa sjedištem istočno od Bangkoka bila je podrijetlom iz Irana, Sirije, Afganistana ili Iraka, naglasio je on, dodajući da su se dokumenti prodavali po cijeni od 1200 do 2000 eura.

Muškarac osumnjičen da je bio na čelu skupine i uhićen u ponedjeljak je Hamid Reza Džafari, Iranac koji živi u Tajlandu 25 godina a poznat je pod nadimkom "doktor".

"Posjedovao je šest različitih putovnica - tri brazilske te po jednu peruansku, portugalsku i novozelandsku", dodao je Prousoontorn.

Uhićeno je i pet Pakistanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 17:34