PRIČA S BALKANA

Mihajlo u 82 godine živote nikada nije vidio ženu, znao je da postoje samo iz knjiga...

Unatoč tvrdnjama da je Tolotos preminuo bez da je vidio ženu, moguće je da vidio dvije, a da nije ni znao da ih je vidio

Jedan od manastira u Svetoj Gori (ilustrativna fotografija); navodna fotografija Mihajla Tolotosa

 Nicolas Economou/nurphoto Via Afp; Javna Domena/

Grčki monah Mihajlo Tolotos navodno je poživio 82 godine bez da je vidio automobil, film, avion ili - ženu.

Dnevne novine The Edinburg Daily Courier prve su donijele ovu neobičnu priču, i to 29. listopada 1938. godine. Prema pisanju novina koje su izlazile u gradu Edinburgu u američkoj saveznoj državi Indiani, monah je rođen 1856. godine no njegova je majka preminula svega četiri sata nakon što ga je rodila. Kako se nakon njegova rođenja nije pojavio niti njegov otac niti član njegove obitelji, dječak je ostavljen ispred manastira u Svetoj Gori, autonomnoj monaškoj republici na najistočnijem od triju produžetaka poluotoka Halkidike u Grčkoj. Monasi su ga posvojili i nadjenuli mu ime Mihajlo Tolotos. Monah je cijeli život proveo u manastiru u Svetoj Gori te poštivao njegova rigorozna pravila ponašanja.

Jedno od tih pravila kaže da žene ni pod kojim uvjetom ne mogu ući u manastir. Zakoni koji ženama i ženskim domaćim životinjama brane ulaženje u Svetu Goru doneseni su u 10. stoljeću i vrijede i dan danas. Doneseni su zato kako bi se bi se osiguralo da će svi monasi u Svetoj Gori život provesti u celibatu. Tolotos nikada nije napustio Svetu Goru, a umro je 1938 godine. S obzirom na pravila ponašanja u Svetoj Gori, vjeruje se da je monah umro bez da je ikada vidio ženu.

Monasi iz Svete Gore zbog toga su mu priredili poseban pogreb.

Iako je priča o Tolotosu već neko vrijeme u opticaju, ne postoje dokumenti kojima bi se moglo dokazati da je on ikada postojao. Moguće je da se radi o izmišljenoj priči koja je plasirana kako bi se naglasila važnost celibata u pravoslavnoj crkvi. Iako su napisi u novinama poput Edinburg Daily Couriera autentični, nije moguće utvrditi je li izvor koji im je priču donio vjerodostojan.

Unatoč tvrdnjama da je Tolotos preminuo bez da je vidio ženu, moguće je da vidio dvije, a da nije ni znao da ih je vidio. Francuska spisateljica Maryse Choisy preobukla se u mornara te ušla u Svetu Goru kako bi doznala nešto o mjestu koje ju je silno intrigiralo. Grkinja Aliki Diplarakou, miss Europe 1930. godine, preobukla se 1930-ih godina u muškarca i ušla u Svetu Goru. Ipak, navodi se da je Mihajlo znao da žene postoje, ali samo iz knjiga.

Nadalje, postoji jedan manji dio na južnoj strani poluotoka na koji žene smiju doći no samo ako poštuju vrlo stroga pravila ponašanja i odjenu se ekstremno konzervativno. Ženske domaće životinje zaista ne smiju ući u Svetu Goru no to pravilo ne vrijedi i za ženske mačke. Monasi ih puštaju k sebi kako bi lovile miševe.

Sveta je Gora danas pod zaštitom UNESCO-a i svake ga godine posjete tisuće posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36