ISPOVIJEST ŽRTVE

‘Mika Aleksić silovao me 7 mjeseci, skoro svakog utorka. Povraćala sam, bio je to bolesni strah‘

Djevojka (20) koja je željela ostati anonimna detalje je ispričala za Blic: ‘Bilo mi je odvratno, ali i dalje nisam sumnjala...‘
Miroslav Mika Aleksić
 YouTube Screenshot

- Silovao me je skoro svakog utorka i to je trajalo sedam mjeseci. Nakon satova sam povraćala, izgubila na kilaži, osušila sam se. Ni dan-danas nisam vratila normalnu kilažu, ispričala je za Blic 20-godišnja žrtva Miroslava Mike Aleksića (68), učitelja glume kojega su mnoge njegove učenice optužile za seksualno zlostavljanje.

Sve je ispričala policiji i dala iskaz tužiteljstvu, a za Blic je, pod uvjetom anonimnosti, ispričala kroz što je prošla tijekom devet godina provedenih u školi glume, a osobito tijekom spomenutih sedam mjeseci.

Kaće da je godinama trpjela psihičko zlostavljanje, ponižavanje i gnjusne uvrede, a na kraju i seriju silovanja.

- Počelo je dva tjedna nakon mog 18. rođendana. Kao da je pričekao da budem punoljetna, iako su druge djevojke bile i mlađe kada ih je napastovao. Kada je sve to počelo, povraćala sam, smršavila sam 11 kilograma. Osušila sam se. Nisam povraćala samo nakon škole, događalo se i tijekom dana. Svaki obrok bih povratila - priča sugovornica Blica.

U tom razdoblju prekinula vezu s dečkom, jer je on primijetio da više nije ista djevojka. Prijateljice su primijetile da se povukla u sebe. Nije više izlazila, nije se družila. U srednjoj školi je ostala izolirana iako je to bila završna godina, vrijeme mature.

- Kada me je prvi put odveo u svoju sobu (u prostorijama tzv. škole glume), sjećam se da je cijeli sat pričao o ženskom samopouzdanju i fatalnim ženama. Pričao je kako žensko samopouzdanje ne postoji, kako može da ga odnese vjetar, da pukneš prstima i žena padne. CIjelo vrijeme me je gledao u oči. Imala sam u tom trenutku nula samopouzdanja zbog njega, ali nisam tada ni bila svjesna. Gledala sam ga s divljenjem! Mislila kako on sve zna i kako sve vidi! Procijenio je i on to i odveo me u sobu, gdje mi je rekao da ćemo raditi na mom samopouzdanju i da će on meni pomoći. On je veoma inteligentna osoba, prepametan čovjek koji je pripremio savršen zločin - priča ova 20-godišnjakinja.

Užas svakog utorka

Znala je, kako kaže, da to što joj se događa nije dobro. Osjećala se užasno i stalno plakala.

- Kada bi se to dogodilo, ja sam se tuširala 10 puta. Bez pretjerivanja, 10 puta. Uđem u kadu, istuširam se, izađem, pa se vratim u kadu jer moram to sprati sa sebe. Znala sam da nije normalno da me dira netko od 66-67 godina, bilo mi je odvratno, ali i dalje nisam sumnjala da ima bilo kakve namjere koje nisu pedagoške i za moje dobro. To je taj bolesni strah da ti njega ne smiješ razočarati, nikako! Vraćala sam se u školu, jer sam se plašila da on ne pomisli da zbog toga nisam došla. To je do te mjere išlo - ispričala je.

Kaže kako i danas osjeća Aleksićev miris i da joj se priviđa na ulici, iako ga nije vidjela skoro dvije godine.

- Da nas je netko napao na ulici i odveo u podrum, možda bismo se uspjele obraniti, ali ne i od njega. Upravo je to proizašlo iz onoga kako nas je odgajao. Jer, on nas je odgajao. Ni roditelji, ni škola, ni prijatelji... On je bio ključni mentor – kaže ona.

Silovanje se, kako tvrdi, ponavljalo skoro svakog punih sedam mjeseci.

- Ponekad bi propustio jedan ili dva utorka i pomislila bih da to prestaje, da će sve ponovno biti kako treba... A onda te opet pozove u sobu. Sjećam se tog bolesnog straha svaki put pred odlazak u tu prostoriju. Bila sam šef grupe, stajala sam u sredini i na kraju sata izgovarala molitvu “Očenaš”. Sve vrijeme sam čekala hoće li mi prići da mi kaže da ostanem, noge su mi se tresle - ističe ona.

Kaže da su silovanja prestala kada se završila tzv. škola glume.

- Bio je svibanj, a sve je počelo u studenome. Sjedila sam u kafiću s dvije prijateljice. Za stolom pokraj bile su dvije kolegice, koje su znale da se u toj školi nešto događa. Prišle su nam, pitale su kako idu pripreme i da li se nešto događa u sobi. Kao da sam jedva čekala da me to neko pita, pukla sam, počela da plačem... Onda me je kontaktirala jedna starija kolegica. Govorila mi je da nikako ne idem na posljednji sat. Ipak sam otišla, to je taj bolesni trenutak, ali dogovor je bio da se krajem sata one pojave i spriječe ga da me odvede u sobu. Tako je i bilo. To je bio moj posljednji susret s Mikom. Izletjela sam niz stepenice, ispred škole, u Knez Mihailovu, i opet sam povraćala. Bilo je to olakšanje pomiješano sa strahom, jer sam se plašila da će se možda nastaviti, da će uspjeti doći po mene i kad više ne budem u studiju - priča polaznica škole.

Upozorila druge

Cilj joj je, kako kaže, bio da Mika više ne siluje nijednu djevojku. Kada je završila četvrtu godinu i upisala fakultet, pozvala je na kavu dvije djevojke iz grupe koje su htjele upisati glumu sljedeće godine i sve im ispričala.

- Pozvala sam ih na piće. Morala sam im reći, jer sam znala da mu neće moći reći “ne”. Rekla sam im: ili da se ispišu iz grupe i da glumu upišu bez njega, jer su talentirane i vrijedne, ili da ne upisuju glumu, da ne bi morale da idu na pripreme. Dobro se osjećam jer sam spriječila da dožive isto što i ja - kaže ona.

Znala je, kaže, da ne može idućih 15 godina vući za ruku nove generacije u tzv. školi glume i pričati im što je preživjela.

- Znala sam da to nije rješenje. Da moramo nešto drugo poduzeti i da ga moramo prijaviti. Obitelji sam ispričala blažu verziju, tek ponešto, nisam spominjala silovanje, da bi preživjeli. Tek poslije razgovora s Ivinim ocem shvatili su što se zaista događalo i dobila sam bezuvjetnu podršku - kaže ona. Riječ je o Ivi Ilinčić koja je zajedno s Milenom Radulović prijavila policiji svog bivšeg učitelja glume.

Nakon svega, ova studentica glume poziva sve žrtve da se jave i oglase.

- Ovo je poziv svima koji trpe bilo koji vid šikaniranja i maltretiranja da kažu NE! Da prijave! Uvijek će biti netko tko će vas razumjeti i pomoći. Zato se svatko treba javiti. Meni je drago što smo stali na put svemu, mislila sam da će trajati vječno - rekla je 20-godišnja djevojka.

U međuvremenu Biljana Mašić, supruga Miroslava Mike Aleksića koji je u pritvoru u povodu optužbi za seksualno zlostavljanje, priopćila je da njegova škola glume “Stvar srca” neće raditi do daljnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 23:55