HRVATSKI PREMIJER O SPORNOM PITANJU

Milanović: 'Falklandi pripadaju Velikoj Britaniji, a ne Argentini'

 Goran Mehkek / CROPIX

- Želim biti jasan: Falklandsko otočje pripada Velikoj Britaniji, a ne Argentini i oko toga nema nikakvih dilema. Falklandi su već 200 godina britanski teritorij i potpuno je nepotrebno baviti se pitanjem kojoj državi pripadaju - glasio je rezolutni odgovor predsjednika Vlade Zorana Milanovića s kojim smo jučer razgovarali o novoj krizi oko statusa Falklanda.

Milanovićeva izjava pokazuje da je hrvatska Vlada bezrezervno podržala Veliku Britaniju u sporu s Argentinom oko suvereniteta nad tim otočjem u Atlantiku. Takvo što se moglo i pretpostaviti - kao buduća članica Europske Unije, logično je da Republika Hrvatska stane uz britansku vladu koja već dva stoljeća ima suverenitet nad Falklandima.

Drugi razlog su stavovi većine tamošnjih približno 3000 stanovnika koji se osjećaju britanskim državljanima.

Kao što je poznato, u nedjelju i ponedjeljak na Falklandskom je otočju održan referendum kojim su se tamošnji stanovnici izjašnjavali žele li ostati u sastavu Velike Britanije. Službeni rezultati očekuju se u noći s ponedjeljka na utorak, ali istraživanja pokazuju da gotovo svi tamošnji stanovnici žele ostati Britanci.

S tim se ne slaže Argentina koja je 1982. okupirala Falklandsko otočje, što je dovelo do rata s Velikom Britanijom. Sada se sve ipak svodi na diplomatske sukobe.

U veljači je Hector Timerman, argentinski ministar vanjskih poslova, izjavio kako će Falklandski otoci ponovno u sljedećih 20 godina biti pod kontrolom Argentine, uz argument prema kojemu je Britanija dosad propustila svaku šansu da nađe rješenje za Falklande. Timerman je tijekom posjeta Londonu rekao da nijedna država nije podržala suverenitet Britanije nad otocima te da je Britanija “okupirala” otoke kako bi imala pristup “naftnim i prirodnim resursima”.

Ubrzo je uslijedila rezolutna reakcija iz britanske vlade - premijer David Cameron istaknuo je da “Britanija mora biti spremna na sve eventualnosti”. Nekoliko dana ranije Cameron je u razgovoru za BBC upozorio da je Britanija “spremna braniti Falklande”.

Izjava Zorana Milanovića pokazuje kako je hrvatska Vlada u ovom sporu bez rezerve uz Veliku Britaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:06