‘MUČIM SE KAO ISUS...‘

Milanović glavna faca ruskih medija: ‘On se bori svim silama!‘; Žurno reagiralo i ukrajinsko veleposlanstvo!

Zaključio je porukom Ukrajincima kojima je poručio da se ne boje slaviti svoju domovinu i izgovarati "Slava Ukrajini"
 Cropix

- Mučim se kao Isus da ostavimo pokliče poput "Za dom spremni" sa strane. Međutim, između "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini" nema razlike, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svečanoj sjednici Gradske skupštine koja se održala jučer povodom obilježavanja Dana Grada Zagreba.

Dodao je da je to poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili stotine tisuća Poljaka i Židova, nakon čega je pozdrav usporedio s njemačkim Sieg Heil i ustanovio da ne želi to slušati na hrvatskom prostoru. Ovakva njegova reakcija izazvana je time što je netko u prostoriji viknuo "Slava Ukrajini".

Njegovu izjavu prenijeli su svi ruski relevantni mediji koji dijele isto mišljenje kao i hrvatski predsjednik. Prisjetili su se i događaja kad se Milanović protivio slanju hrvatskih helikoptera Ukrajincima. Cijeli slučaj komentirao je i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić.

- Milanović je slogan usporedio s njemačkim Sieg Heil te je rekao kako ne želi to slušati na hrvatskom teritoriju, pišu RIA Novosti. Na portalu Izvestije, nacionalnih ruskih novina, stoji naslov koji kaže da je hrvatski predsjednik ukrajinski nacionalistički pozdrav nazvao fašističkim. Nadalje su naveli da se svim silama bori za uklanjanje hrvatskog ustaškog pozdrava koji je analogan njemačkom fašističkom pozdravu.

Portal Mk.ru piše da je Zoran Milanović zatražio da se u Hrvatskoj ne koristi nacistički slogan "Slava Ukrajini", a o istom je izvijestila i ruska Gazeta. Lenta prenosi da je hrvatski predsjednik kritizirao ukrajinski pozdrav te da je zapadne čelnike nazvao nepismenima.

- Zoran Milanović nazvao je ukrajinske nacionalističke pozdrave fašističkim, a za političare, koji takve pozdrave podržavaju, kaže da su neobrazovani, objavio je TASS u svom tekstu.

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić objasnio je značenje ukrajinskog pozdrava „Slava Ukrajini! - Herojima slava!“. Tvrdi da pred braniteljima postoji moralna odgovornost, da su ljudi dužni pamtiti i činiti dobro za domovinu u sjećanju na one koji su je branili.

- "Slava Ukrajini!" - na taj način slavimo svoju domovinu u teškim mukama rođenu i rukom agresora okrvavljenu. Pozdrav se prvi put pojavio krajem 19. stoljeća kad su ga studenti izgovarali u Harkovu, koristio se i tijekom mirnih prosvjeda 1917. godine, a bio je popularan i u devedesetima kad se vraćala neovisnost Ukrajine, rekao je veleposlanik.

Zaključio je porukom Ukrajincima kojima je poručio da se ne boje slaviti svoju domovinu i izgovarati "Slava Ukrajini" jer je to pozdrav koji brani slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:41