TRI MINUTE ZA POČAST

Milanović ide u London, ali će morati komercijalnim letom: Na kraljičin sprovod dolazi 500 državnika

Svjetski državnici u najviše tri minute odat će počast kraljici iznad lijesa te se upisati u knjigu žalosti u Lancaster Houseu

Zoran Milanović

 Davor Pongracic/CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kako doznaje Jutarnji list, dolazi na sprovod kraljice Elizabete II. koji će se održati u Londonu 19. rujna, a večer prije, novi kralj Charles III. održat će primanje za brojne svjetske državnike koji će odati počast preminuloj britanskoj kraljici.

Prema pisanju agencije France-Presse, na ispraćaju kraljice očekuje se čak 500 stranih državnika i pripadnika kraljevskih obitelji. Bit će ovo događaj bez presedana, prvi državnički sprovod u Ujedinjenoj Kraljevini unatrag gotovo šest desetljeća.

Strani državnici, objavio je Politico, pozvani su da u London dolaze komercijalnim letovima, ako je moguće, a ne privatnim avionima. Također, Politico je objavio kako im je rečeno da ne koriste svoje limuzine za vožnju do Westminstera, ili da Londonom putuju privatnim helikopterima. Umjesto toga, iz zapadnog Londona gdje će biti smješteni, do Westminsterske opatije prevozit će ih privatni autobusi.

Državni sprovod, prvi od 1965. kad se Britanija opraštala od premijera Winstona Churchilla, bit će jedna od najvećih logističkih i sigurnosnih operacija ikad. Stotine policajaca osiguravat će događaj na kojemu se očekuje najmanje milijun ljudi.

Broj osoba u državnim izaslanstvima je ograničen na dvoje, pozvani su šefovi ili šefice država i njihove supruge ili supružnici, kraljevi i kraljice. Svjetski državnici imat će priliku u najviše tri minute odati počast kraljici iznad lijesa te se upisati u knjigu žalosti u Lancaster Houseu.

Na sprovodu će biti i hrvatski veleposlanik u Londonu Igor Pokaz.

Kralj Charles III. održat će primanje za svjetske čelnike u Buckinghamskoj palači večer uoči sprovoda.

Prema agenciji Reuters, dosad su svoj dolazak potvrdili američki predsjednik i prva dama, Joe Biden i Jill Biden, predsjednici Austrije, Njemačke, Italije, Brazila, Litve, Latvije, Južne Koreje, Poljske, Finske, Mađarske, Irske, premijeri Kanade, Australije, Novog Zelanda, kraljevi i kraljice Belgije, Španjolske, Nizozemske te predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:16