PUNI SU HVALE

Milanović junak i američkog desničarskog portala poznatog po fake newsu: Taj čovjek bi mogao zaustaviti rat!

Clint Ehrlich, američki politički analitičar, kaže kako su Milanovićeve riječi značajne jer ne dolaze od euroskeptika

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Krajnje desničarski blog ZeroHedge, koji je često na meti optužbi za širenje lažnih vijesti, objavio je vijest o tome kako se malena državica u središnjoj Europi opire intervenciji zapadnih sila u Ukrajini.

Autor članak je Clint Ehrlich, američki politički analitičar, koji se trenutno nalazi u Moskvi i radi kao istraživač na Institutu za međunarodne odnose (MGIMO). Ehrlich je od ponedjeljka, 26. siječnja, na svom Twitter profilu angažiran oko praćenja komentara hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

'Predsjednik Hrvatske izmaknuo je kontroli!', napisao je Ehrlich na svom Twitteru. 'Pokušava spriječiti rat u Ukrajini. Mogao bi uspjeti!'.

Ehrlich je u posljednje vrijeme za krajnje desničarski talk show aktivno komentirano sukob Rusije i Ukrajine. Show vodi Tucker Carlson, novinar FoxNewsa, inače vodeći glas republikanske bjelačke politike i zagovornik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Dok je Rusija prijetila vojnim upadom u Ukrajinu u prosincu 2021., ruska državna televizija emitirala je Carlsonove komentare u kojima je tvrdio da 'NATO postoji prvenstveno da bi mučio Vladimira Putina', da su Sjedinjene Države potaknule svrgavanje proruskih snaga 2014. te da su ukrajinska vlada i predsjednik Joe Biden tražili rat s Rusijom.

Ehrlich je privukao pozornost kada je otkriveno da je upravo on uređivao stranicu FactCheck.net koja je nastojala podržati predsjednika Trumpa 'provjeravanjem činjenica' o Trumpovim navodnim vezama s Rusijom.

Daniel Ivandjiiski, bugarski bloger i glavni urednik ZeroHedgea, koji piše pod pseudonim Tyler Durden (prema glavnom liku iz kultnog filma i knjige 'Fight Club') objavio je Ehrlichove tvrdnje, uz objašnjenje zbog čega komentar hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini smatra toliko značajnom.

'Milanovićeva odluka je značajna jer ne dolazi od euroskeptika s poviješću zadiranja u NATO. Milanović je član hrvatske Socijaldemokratske stranke lijevog centra, koja je izrazito proeuropski orijentirana. Ali čak i mnogi koji su naklonjeni Europi ne žele nikakav sukob s Rusijom', piše.

Blog navodi da je u pozadini svega savez Ukrajine, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske i baltičkih zemalja koje su u Ukrajinu dopremale oružje. No, Njemačka nije dopustila dopremanje oružja u zonu sukoba, analizira Ehrlich.

Predsjednik Biden stavio je 8.500 vojnika u stanje visoke pripravnosti, a mogao bi ih u istočnu Europu dopremiti još 50.000. Ehrlich se u blogu pita: 'Bi li NATO stao iza ovog pojačanog pritiska ili bi se savez raspao zbog sukoba?'

Blog također navodi dvije stvari koje Milanović podržava, a koje su u suprotnosti sa zapadnjačkim pogledom na sukob u Ukrajini:

1. Istaknuo je da se ukrajinski sukob događa na ruskom pragu.

2. Rekao je da NATO mora postići dogovor koji će uzeti u obzir sigurnosne interese Rusije.

'Prema zapadnom poimanju, nije dozvoljeno priznati da Rusija može imati legitimne sigurnosne interese. Zato ne iznenađuje da se Milanović našao na meti, zbog čega ga i hrvatski ministar vanjskih poslova pokušava demantirati', piše, citirajući ministra Gordana Grlića-Radmana: 'Mi jesmo i ostat ćemo lojalna članica NATO-a'.

Tekst na blogu navodi kako između Grlić-Radmana i Milanovića postoji dublja podjela osim činjenice da ministar vanjskih poslova pripada stranci desnog centra. Ta dublja podjela podrazumijeva pitanje treba li slijediti zapadni konsenzus ili staviti 'Hrvatsku na prvo mjesto!', navodi se. 'A Milanović govori kao domoljub.'

Objavljeni komentar o Milanoviću završava pitanjima: 'Koliko drugih domoljuba ima u NATO-?' te 'Hoće li drugi šefovi država progovoriti i kazati da njihove zemlje nisu sklone ratu s Rusijom?'

Kada se govori o objavi ZeroHedgea, mora se uzeti u obzir da je Twitter račun te stranice u veljači 2020. bio blokiran zbog kršenja politike o lažnim računima – što je bio dio nastojanja da se suzbije rusko korištenje društvenih medija kako bi se utjecalo na birače tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. Nekoliko sati nakon zabrane, Zero Hedge je na svojoj stranici objavio tekst u kojem lažno tvrdi da im je račun suspendiran zbog njihovih tvrdnji da je koronavirus kinesko biološko oružje koje je pobjeglo iz laboratorija u Wuhanu.

Twitterova zabrana ZeroHedgea bila je velika vijest, a odgovor novinara koji su pokrivali obje strane, dodatno je proširio tvrdnje o zavjeri o koronavirusu, koje su se nastavile širiti.

Clint Ehrlich ranije je zastupao stajalište da demokrati u SAD-u silno žele započeti rat s Ukrajinom. Između ostalog, za to ne krive samo Joea Bidena, već i bivšu demokratsku kandidatkinju Hilary Clinton. Na svom je blogu FactChek.net objavio PDF u kojem je htio opovrgnuti informacije da je Trump bio kompromitiran od strane ruskih vanjskih obavještajnih službi.

Enhrlichovi komentari o Milanoviću, socijaldemokratu, nastavljaju se. Još jedan kaže: ''Više detalja o šokantnim komentarima hrvatskog predsjednika! Kaže da je krizu u Ukrajini izazvala 'američka unutarnja politika, odnosno Joe Biden'. Tvrdi da je američki predsjednik kriv za 'nedosljednost i u biti opasno ponašanje'.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:51