U POSJETU ŠVICARSKOJ

Milanović: ‘Ove sankcije neće zaustaviti rat u Ukrajini, jedino rješenje je diplomacija‘

Bio bih najsretniji da se Rusija povuče za sat vremena, da naprosto ode, no to se neće dogoditi, izjavio je predsjednik RH

Zoran Milanović i Ignazio Cassis

 Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

Zapadne sankcije neće zaustaviti rat u Ukrajini, rekao je predsjednik Zoran Milanović tijekom posjeta Švicarskoj, dodavši da to može učiniti samo diplomacija.

“Ove sankcije neće biti dovoljne da zaustave rat”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon susreta sa švicarskim kolegom Ignaziom Cassisom.

Hrvatski predsjednik rekao je da prateći “burzu u Moskvi i rubalj koji se vratio na tečaj od prije mjesec dana u odnosu na dolar” dolazi do zaključka da će to, "kao i u svakoj priči, nasilnika, nažalost, samo ohrabriti".

"Bio bih najsretniji da se Rusija povuče za sat vremena, da naprosto ode, no to se neće dogoditi”, izjavio je Milanović i istaknuo da je jedini način za rješenje rata "diplomacija" uz posredovanje onih država "kojima se donekle vjeruje".

Tih država je samo nekoliko u svijetu, rekao je hrvatski predsjednik na kraju konferencije, ne navodeći na koje misli.

"Hrvatska ne može puno napraviti u Ukrajini", ali može na području zapadnog Balkana, o čemu je razgovarao i Cassisom koji je sam potaknuo tu temu.

"To nas se izravno tiče i imamo dobre namjere", dodao je Milanović.

"Zapadni Balkan je regija koja je vrlo važna za europsku stabilnost i njezinu sigurnosnu arhitekturu", rekao je švicarski predsjednik, liberal, liječnik po zvanju.

"Danas sam bio posebno dirnut razgovarati o tome s hrvatskim predsjednikom, to me vratilo unatrag kad sam radio kao liječnik u Švicarskoj dok su nam iz BiH dolazile potpuno traumatizirane žrtve rata".

Dvojica predsjednika nakon susreta na ženevskom sveučilištu sudjeluju na raspravi o sigurnosnim izazovima u Europi i neutralnosti Švicarske, a potom će posjetiti i znanstveni centar CERN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 13:58