OBLJETNICA ‘MAESTRALA‘

Milanović toplo dočekan u Jajcu: ‘Za Hrvate u BiH tražimo običnu milostinju, stid me je to ponavljati‘

Operacija ‘Maestral‘ je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH

Zoran Milanović

 Niksa Stipanicev/Cropix

U Jajcu je počeo ovogodišnji program obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja tog grada. Na obilježavanje je stigla delegacija HDZ-a BiH, ali i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je dočekan pljeskom, javlja bosanskohercegovački N1.

- Mi i vi moramo sve vrijeme zdravim argumentima tumačiti i objašnjavati zašto je ova cijela hrvatska priča epopeja s elementima tragedije poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti. Ta zahvalnost je nešto što ne vidimo i to je ono što smeta i boli i iritira, i to je ono na čemu ćemo ustrajati, u dokazivanju da smo napravili pravu stvar, istaknuo je hrvatski predsjednik u svom govoru.

Kazao je i da je njegovo poštovanje prema BiH ljudski i politički cilj već barem 20 godina.

- BiH, blokadu Sarajeva, i druge velike stvari u ratu 1995. godine nisu postigli ni američki, ni britanski, ni francuski bombarderi, nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika. To moramo stalno ponavljati, kada za vas Hrvatice i Hrvate iz BiH tražimo običnu milostinju, i toga me je stid. Tražimo toliko malo da me je stid to ponavljati, rekao je Milanović.

Naveo je i da Hrvati u BiH nisu manjina, ali se svode na manjinu, te to usporedio s manjinama u Hrvatskoj.

- Manjine u Hrvatskoj imaju svog predstavnika u Saboru. Cinizam rastužuje, ako svi govore o ukidanju Daytonskog sporazuma, ja kao predstavnik Hrvatske mogu reći da to Hrvatska neće nikada podržati, nego će se boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba, nema. To nekima nije jasno, kazao je dodavši:

- Ovdje se mi još malo nešto pitamo. Živjeli Hrvati BiH!

Vojno-redarstvena operacija ‘Maestral‘ trajala je od 8. rujna do 17. rujna 1995. i stvorila je preduvjete za nastavak napredovanja hrvatskih snaga, a 13. rujna 1995. oslobođeno je Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Operacija ‘Maestral‘ je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj je oslobođen veći prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:37