S ČETIRI PALUBE

MILANOVIĆ U TURKMENISTANU Sa predsjednikom nazočio predaji Uljanikova trajekta

 Danijela Peračić/CROPIX

ZAGREB - Pred Turkmenistanom je velika budućnost i goleme perspektive rasta, a hrvatske tvrtke žele sudjelovati u realizaciji turkmenistanskih nacionalnih programa i velikih socijalno-gospodarskih projekata na područjima kao što su energetika, promet, brodogradnja i metalurgija, rekao je u petak hrvatski premijer Zoran Milanović na sastanku s turkmenistanskim predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom u Turkmenbašiju.

Hrvatski partneri su spremni na suradnju s Turkmenistanom u bilo kojoj grani gdje postoji potreba za razmjenom iskustva i tehnologija, naglasio je Milanović, prenosi novinska agencija TDH.

Berdimuhamedov je kazao da su dvije zemlje odlučne prijateljske odnose i međudržavnu suradnju podignuti na viši stupanj.

Zadržavši se na pitanjima trgovinsko-gospodarske suradnje, predsjednik Turkmenistana je među njezinim sektorima koji se dinamično razvijaju spomenuo toplinsko-energetski i transportno-komunikacijski sektor. Također, pružaju se nove mogućnosti u vezi s velikim planovima Turkmenistana za razvoj turizma, konkurentnog domaćeg prometnog kompleksa i lučke infrastrukture. Istaknuvši veliko iskustvo Hrvatske u razvoju djelotvorne i isplative turističke industrije, Berdimuhamedov je izrazio zanimanje za daljnje produbljenje kontakata u tom smislu.

Milanović i Beridmuhamedov sudjelovali su u petak u kaspijskoj luci Turkmenbašiju predaji trajekta Berkarara koji je pulski Uljanik izgradio za turkmenistansku državnu agenciju za pomorski i riječni promet.

S Uljanikom su turkmenistanski naručitelji potpisali ugovore o gradnji dva trajekta. Berkarar je prvi od njih, a drugi, Bagtijar, trebao bi biti predan iduće godine.

Berkarar je završen u rujnu, ali nije mogao biti isporučen ranije zbog niskog vodostaja Volge na putu do Kaspijskog jezera.

Brod je izgrađen uz najviše standarde u zaštiti okoliša. Može razviti brzinu do 17,6 čvorova, a maksimalna dopuštena težina je 2400 tona. Može primiti 200 putnika i 53 kamiona.

Trajekt je dug 155,8 metara, širok 17,5 i visok 12 metara.

Ima četiri palube, heliodrom, restoran, prodavaonice, dječje igralište, ambulantu.

Kako javlja turkmenistanska novinska agencija, Berdimuhamedov i Milanović obišli su cijeli brod, a prije toga im je u luci priređen raskošan foklorni program.

Berkarar će ploviti na redovitoj liniji od Turkmenbašija na istoku Kaspijskog jezera do Bakua u Azerbajdžanu, na njegovu zapadnom kraju, te do luke Olja u ruskom dijelu jezera odnosno luka Anzali i Amirabad u Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 11:14