JUNAK MOSKVE

Milanović zbog svojih izjava postao heroj Putinovih medija: Pogledajte kako Rusi slave hrvatskog predsjednika

Većina ruskih medija podsjeća da ovo nije prvi put da Milanović zauzima ovakvu poziciju

Zoran Milanović i članci na ruskim portalima o hrvatskom predsjedniku

 Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovno je postao neodoljivi ljubimac i junak ruskih prorežimskih medija. Nema medija koji ga ne citira i ne podržava njegov istup o tome da će Hrvatska zabraniti obuku ukrajinskih vojnika na svom teritoriju.

Sve važnije prokremaljske novine, agencije, TV postaje i portali na istaknutim mjestima ponavljaju njegovu izjavu da će "blokirati", "neće odobriti", "odbacit će" obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj jer je to "loša ideja" te ističu Milanovićeve riječi kako bi to "značilo uvlačenje Hrvatske u rat u Ukrajini".

Jedan od glavnih propagandnih proputinovskih ratnohuškačkih medijskih trbuhozboraca Sputnik ističe da se Milanović protivi ne samo tome da Hrvatska obučava ukrajinske vojnike, nego da je to i neprihvatljiva politika EU. TASS navodi da su se i Mađarska i Austrija na isti način pobunile kao i Milanović.

"Hrvatski predsjednik kritizira ideju o obuci ukrajinskih vojnika u svojoj zemlji" navodi Govorit Moskva, "Hrvatski predsjednik istupio protiv obuke Ukrajinaca u Hrvatskoj" objavljuje TASS i "Meni se to ne sviđa. To dovodi rat u Hrvatsku" navodi, pak, ruski Interfax, ističući kako hrvatski predsjednik smatra općenito da je ideja o pripremi i obuci ukrajinskih vojnika u zemljama EU loša i može imati dalekosežne posljedice.

"Hrvatski predsjednik istupio protiv obuke Ukrajinaca" navodi Profil, "Obuka Ukrajinaca neće biti moguća" tvrdi Rosisaprimavera, "Hrvatski predsjednik kritizirao ideju o obuci ukrajinskih vojnika" piše Moskovski komsomolac, a Komersant navodi "Milanović protiv obuke Ukrajinaca".

Većina natpisa u ruskim medijima podsjeća kako ovo nije prvi put da Milanović zauzima ovakav stav i podsjećaju kako je Zoran Milanović istupio i protiv prijema Ukrajine u NATO te da se opirao članstvu Finske i Švedske i ustvrdio da je "rusko oružje nepobjedivo", što je Milanovića tada vinulo u orbitu "ruskih prijatelja", pa je čak i u nekim umjerenim ruskim glasilima nazivan "proruskim državnikom", kako ga već "krste" mediji u mnogim zemljama Europske unije.

No, bez obzira na to, podsjetimo da je Rusija Hrvatsku stavila na popis "neprijateljskih država". Neki ruski portali navode kako Hrvatska na druge načine pomaže Ukrajini, ali navode da se time slabi hrvatska obrambena moć i Hrvatska nepotrebno čini sudionikom rata.

Doduše, neki ruski mediji navode da bi Vlada mogla "sabotirati i zaobići" veto vrhovnog zapovjednika i predsjednika Zorana Milanovića oko obuke ukrajinskih vojnika glasovanjem u Saboru gdje je, kako kažu, potrebna dvotrećinska većina. U svakom slučaju, Milanović je ponovno zvijezda proputinovskih medija koji pozdravljaju njegovu odluku, smatrajući je primjerom i za druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:40