SPORAN PROJEKT

Milijunaš javnim novcem usred parka gradi repliku svog dvorca: ‘Javnost će imati koristi od toga‘

Projekt je osmišljen i odobren dok je sâm Fernández Garza bio gradonačelnik mjesta u kojem se muzej gradi

Mauricio Fernández Garza

 AFP/Youtube

Meksički multimilijunaš gradi repliku svoje vile sa sjevera Meksika koja će služiti kao muzej za njegovu kolekciju umjetnina, piše Associated Press. No taj je pothvat suočen s kritikama jer je većim dijelom financiran javnim novcem.

Mauricio Fernández Garza (71) rekao je da želi u gradu San Pedro Garza García javnosti omogućiti pristup svojim zbirkama umjetnina, povijesnih artefakata i fosila čija se vrijednost procjenjuje na 120 milijuna dolara.

No mjesto na kojem će predmeti biti smješteni izaziva pomutnju. Plan, odobren dok je sâm Fernández Garza bio gradonačelnik ovog bogatog grada pokraj Monterreya, naišao je na protivljenje čak i tada s obzirom na to da se radi o projektu za držanje osobnih predmeta tadašnjeg gradonačelnika.

Artefakti kojih ima oko 400, već se prevoze u novi prostor. Koliko će trajati izložba nije određeno, ali nakon što završi, prostor bi trebao postati kulturno središte koje će ugostiti i druge zbirke i događanja, rekao je glasnogovornik gradske uprave.

Lokalna vlada je rekla da je trošak projekta 9,7 milijuna dolara, od čega će 60 posto biti financirano iz javnih sredstava. Fernández Garza je rekao da će dati 20 milijuna pezosa, odnosno 984.000 dolara, a razlika će biti nadoknađena privatnim donacijama.

image

Mauricio Fernández Garza

-/Newscom/Profimedia

Inače, zgrada je kopija vile Fernándeza Garze visoko u planinama iznad San Pedra Garze Garcíje. Nazvao ju je 'La Milarca' po liku iz srednjovjekovne književnosti. Izvorna vila se demontira, a dio se transportira u gradski park Rufino Tamayo za potrebe konstrukcije novog muzeja La Milarca.

Park se nalazi u ekskluzivnom području okružen trgovačkim centrima, skupim stanovima i kućama.

Fernández Garza, inače potomak jedne od najbogatijih i najutjecajnijih obitelji u regiji, ležeran je, ali i strog u razgovoru. On je unuk Roberta Garze Sada, osnivača Grupo Alfa, konglomerata koji ulaže u petrokemiju, hranu i telekomunikacije. Fernández Garza kaže da gradi muzej jer želi da javnost vidi predmete koje je skupljao 50 godina.

'Prvo, postoje neki predmeti koji su kulturno naslijeđe čovječanstva. Tamo gore gdje sam živio bilo bi jako teško i komplicirano tako nešto sagraditi', rekao je. 'Počeli smo od nule, na javnom mjestu, gdje će svi imati pristup i gdje će se moći održavati razni događaji.'

Među djelima su autoportret slikarice Fride Kahlo, ulje na platnu Diega Rivere te radovi drugih poznatih meksičkih umjetnika uključujući Rufina Tamayoa, Joséa Clementea Orozca i Francisca Toleda.

Među predmetima je i fosil plesiosaura, životinje izumrle prije 66 milijuna godina, naziva Mauriciosaurus Fernandezi, u znak priznanja Fernándezu Garzi koji ga je predao istraživačima nakon što je otkriven 2011. u Vallecillu u Nuevo Leoni, i fosil 'aquilolamna milarcae', vrste prapovijesnog morskog psa s perajama nalik na krila koji je bio nepoznat sve do njegovog otkrića 2012., također u Vallecillu, gdje je Fernández Garza podupirao istraživanje.

Završetak izgradnje muzeja očekuje se ove godine. Zgrada će sadržavati sedam gotičkih lukova iz 13. i 14. stoljeća, kao i četiri svoda iz 14. i 16. stoljeća koji su bili dio njegovog originalnog dvorca. Fernández Garza je rekao da lukovi vrijede 50 milijuna dolara i da ih je donirala njegova obitelj kao dio dogovora s njegovim nasljednikom na mjestu gradonačelnika.

Administracija sadašnjeg gradonačelnika Miguela Treviña prvo je obustavila rad na projektu i smanjila proračun s 18 milijuna dolara na 9,7 milijuna dolara. Također je smanjio količinu prostora parka koji je grad dao projektu i odustao od dva druga planirana muzeja za zbirke Fernándeza Garze.

'Rasprava je završila kada smo donirali stropne lukove. To je tada prestao biti projekt izgradnje nečega za moje predmete, to je općinsko naslijeđe, ne želim koristiti općinski novac za nešto svoje', rekao je Fernández Garza.

Ali za neke se polemika nastavlja. Gilberto Marcos, lokalni aktivist i čelnik nevladine organizacije za javne poslove Vertebra Nuevo Leon, rekao je da, iako bi moglo biti dobro imati novi muzej, ljudi su nezadovoljni zbog korištenja javnih sredstava.

'Od samog početka puno je građana bilo protiv toga da se ovaj projekt gradi javnim sredstvima', rekao je Marcos. 'Korekcije koje su napravili u sporazumu s novim gradonačelnikom neće zadovoljiti one koji su bili protiv, jer to ne mijenja činjenicu da je odluka donesena dok je Garza bio gradonačelnik. A drugo pitanje su resursi.'

Fernández Garza obnašao je tri trogodišnja mandata kao gradonačelnik 1989., 2009. i 2015. Bio je i nacionalni senator, a prošle godine se neuspješno kandidirao za još jedan gradonačelnički mandat, izgubivši od Treviña.

Tijekom svog drugog mandata, Fernández Garza dospio je na naslovnice novina kada je objavio smrt navodnog otmičara nekoliko sati prije nego što su vlasti pronašle njegovo tijelo u Mexico Cityju.

Diego Osorno, novinar koji je režirao dokumentarni film 'El Alcalde', odnosno 'Gradonačelnik', o taktici Fernándeza Garze u borbi protiv kriminala, rekao je da je unatoč kontroverzama i osebujnom stilu postao kultna figura u regiji.

'Mauricio je zapravo transgresivna figura. Transgresivan ne samo u poslu i u politici, nego i u osobnom životu i u umjetnosti', rekao je Osorno. 'On je vrlo usredotočena osoba i sada je njegova misija da taj muzej bude besprijekoran.'

Fernández Garza, koji i na TikToku ima više od 1,6 milijuna pratitelja, rekao je da unatoč tome što se trenutno ne bavi politikom, ne može sa sigurnošću znati što će se događati u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:43