TRUTH SOCIAL

Milijunaši iza Trumpove društvene mreže: Jedan ima tvrtku u Wuhanu, drugi tvrdi da je princ Brazila

Trump je svoju društvenu mrežu odlučio pokrenuti kad su ga izbacili s Facebooka i Twittera zbog poticanja napada na Kapitol
Trumpova društvena mreža Truth Social
 Chris Delmas/AFP

Financijski direktor misteriozne firme s uredima u Wuhanu u Kini bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pomogao je pokrenuti njegovu medijsku i tehnološku kompaniju, piše Daily Mail.

Patrick Francis Orlando (49) je čelnik dvije SPAC kompanije (eng. special purpose acquisition companies - kompanije za posebne akvizicije) koje drugim privatnim kompanijama pomažu da izađu na burzu putem spajanja i akvizicija.

Jedna od njih je Digital World Acquisition Corp (DWAC) - u njoj je Orlando direktor - koja je ovih dana potresla Wall Street svojom objavom o spajanju s Trump Media and Technology grupom nakon čega je vrijednost dionica tvrtke porasla 1.000 posto.

image
Patrick Francis Orlando
Linkedin

S novcem te kompanije, Trump planira pokrenuti vlastitu društvenu mrežu Truth Social, koja će, prema objavljenom na web stranici Trumpove firme, 'biti rival liberalnom medijskom konzorciju i boriti se protiv velikih tehnoloških kompanija iz Silikonske doline'.

Također, financijski direktor DWAC-a Luiz Philippe de Orleans e Braganca, član je brazilskog nacionalnog kongresa i samoprozvani brazilski princ koji želi obnoviti monarhiju, prema pisanju Yahoo Finance-a.

Prije nego je postao neslužbeni vladar u Latinskoj Americi, Philippe je završio Sveučilište Stanford i radio za investicijsku banku iz New Yorka.

Aktivist i političar je sada član brazilske konzervativne stranke PSL i živi u Sao Paulou sa suprugom Fernandom Hara Miguitom i sinom Maximilianom.

Philippe je naglasio da 'baš poput predsjednika Trumpa, i on vjeruje u pravično i uravnoteženo bilateralno trgovanje, ulaganje u obranu i čvrste granice'.

image
Luiz Philippe de Orleans e Braganca i Donald Trump
Facebook

I dok princ odnedavno objavljuje svoje slike s Trumpom i izražava mu javnu podršku u pokretanju vlastite društvene mreže, New York Times otkriva da se Orlando i Trump znaju još iz vremena prije nego su sklopili savez.

Iako priroda njihovog odnosa nije jasna, Orlando je također povezan s Floridom jer živi u 1,4 dolara vrijednom stanu u ograđenoj zajednici L’Hermitage u Miamiju, zajedno sa suprugom Jennifer, dvjema kćerima i sinom.

Veliki stan s četiri spavaće sobe i četiri kupaonice smješten je u zaljevu Biscayne i okružen raskošnim tropskim vrtom, velikim bazenom i teniskim igralištem.

I dok Trump i dalje traži načine da potvrdi svoju teoriju da je koronavirus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, i Orlando je povezan s istim gradom jer upravo tamo firma SPAC ima svoje urede.

Yunhong International je kompanija sa sjedištem na Kajmanskim otocima i uredima u Wuhanu udaljenima samo 12 km od Instituta za virologiju koji se navodi u izvještaju Wall Stret Journala (WSJ) kad je otkriveno da su trojica tamošnjih znanstvenika zaprimljeni u bolnicu 2019. godine.

Iako u izvještaju nisu navedeni sirovi podaci, sigurnosne zabilježbe i laboratorijski zapisi o navodnom istraživanju Covida kod šišmiša, tekst je ipak dao novi zamah teoriji o 'curenju virusa iz laboratorija' koja se dodatno zakomplicirala otkrićem Orlandove veze s Wuhanom.

WSJ je potvrdio da su znanstvenici zaposleni u Institutu za virologiju medicinski tretirani zbog bolesti posve nalik na Covid tjednima prije nego je virus počeo harati Kinom i ostatkom svijeta.

Prema navodima sa stranice tvrtke Yunhong International, ista je otvorila urede u Kini 23. prosinca 2019. Dokument je potpisao Orlando kao i izvršni direktor kompanije Andrey Nivikov, 50-godišnji političar iz Estonije te Yubao Li, 38-godišnji poslovni čovjek iz Kine.

U dokumentima se navodi da je Orlando direktor Yunhong Internationala od rujna 2019. te da ovaj otac troje djece ima diplomu s prestižnog MIT-a.

Od travnja 1998. do prosinca 2003. Orlando je bio direktor odjela Derivata tržišta u razvoju Deutsche banke - trvrte koja je posudila prvu tranšu Trumpovoj organizaciji.

U travnju 2012. je pokrenuo Benessere Enterprises Inc., tvrtku specijaliziranu za investiranje u nove start-up kompanije uključene u poslove s nekretninama u Miamiju te je otada njezin direktor.

Šest mjeseci kasnije svom je portfelju dodao investicijsku banku Benessere Capital LLC te je od ožujka 2014. do kolovoza 2018. suosnivač tvrtke za trgovinu šećerom Sucro Can International LLC gdje obnaša dužnost financijskog direktora.

Orlando se vratio svojim korijenima financijaša povezanog s Trumpom nakon vijesti o društvenoj mreži Truth Social koju pokreće bivši predsjednik.

Trump je najavio pokretanje Truth Social-a nakon što je izbačen s Facebooka i Twittera zbog poticanja napada na Kapitol 6. siječnja. Spomenuo je da je njegov dugoročni cilj stvoriti konglomerat koji bi nadilazio ometanje medijskih divova - uključujući, među ostalima i Amazon, Apple, Netflix i Google - i bio konkurent kućama poput CNN-a i Disney+.

Trump planira pokrenuti Truth Social do početka 2022. godine, a kako bi to učinio, tvrtka bi se spojila s Orlandovim DWAC-om prije predizbora sljedeće godine, navodi Yahoo.

Ta medijska kuća izvještava i da bi, ako sve bude išlo po planu, spajanje omogućilo Trumpu da dopre do milijuna svojih pristaša s kojima inače ne može komunicirati zbog zabrane na društvenim mrežama.

Kako bi pomogao da Trump Media and Technology Group postane javna i izađe na burzu, DWAC je u rujnu prikupio 230 milijuna dolara od grupe hedge fondova - DE Shaw, Highbridge Capital Management, Lighthouse Investment Partners i Saba Capital Management.

Upravo su jučer Lighthouse Investment Partners i Saba Capital povukli svoje dionice DWAC-a, unatoč tome što su u petak porasle za 300 posto.

Boaz Weinstein - koji posjeduje 3,5 milijardi dolara vrijedne dionice Saba Capitala i bio je na popisu Forbesovih 40 najboljih menadžera hedge fondova - objavio je da prodaje svoj udio: 'Znao sam da je za Sabu najbolje prodati naš cijeli udio dionica, što smo sada i učinili. Mnogi investitori se bore s teškim pitanjima o tome kako svoje vrijednosti ugraditi u svoj posao. Za nas ovo nije bilo upitno.'

Njegova je tvrtka prodala veći dio svog udjela u četvrtak rano ujutro, ostvarivši mali profit prije nego što su dionice porasle. Posjedovali su 2,4 milijuna dionica SPAC-a, odnosno 9,3 posto.

U međuvremenu, Lighthouse Investment Partners posjedovao je 3,2 milijuna dionica - ili 11 posto. 'Lighthouse nije bio svjestan da se očekuje spajanje i više ne drži slobodne dionice SPAC -a', navodi se u priopćenju fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25