ZLOČIN I KAZNA

Milijunašica u paklu zatvora u Belizeu: ‘Jedne noći su mi rekli - ćelija ti je otvorena, trči‘

Jasmine Hartin čeka suđenje za ubojstvo iz nehaja policajca Henryja Jemmotta čiji je pištolj misteriozno opalio dok su se družili

Jasmine Hartin

 Coleman-rayner/Coleman-rayner/Profimedia/Coleman-rayner/Coleman-rayner/Profimedia

Kanadska pripadnica visokog društa, optužena da je ‘slučajno‘ ustrijelila policajca iz Belizea, sada tvrdi da su osvetoljubivi policajci planirali njezino ubojstvo i namjeravali njezinu smrt prikazati kao neuspjeli pokušaj bijega iz zatvora, piše Daily Mail.

Jasmine Hartin (33) kaže da je ‘korumpirana‘ policija u Belize Cityju usred noći otključala njezinu ćeliju i pokazala prema stražnjim vratima kazavši joj da može slobodno ići.

Hartin, koja čeka suđenje za ubojstvo iz nehaja nadzornika Henryja Jemmotta koje se dogodilo 2021., osjetila je da se radi o zamci i odbila je pobjeći, rekavši policajcima: ‘Znam da ćete mi pucati u leđa.‘

Navodni incident dogodio se kada je Hartin pritvorena 19. svibnja zbog navodnog organiziranja ‘ubojstava‘ policajca Chestera Williamsa i suca obiteljskog suda.

Ovaj tjedan ju je oslobodio sâm Williams koji je priznao da nikada nije postojala nikakva stvarna prijetnja ni za njega, ni za Dalea Cayetana, koji je nadgledao njezinu bitku oko skrbništva nad djecom s bivšim partnerom Andrewom Ashcroftom, sinom britanskog lorda Ashcrofta.

Hartin sada planira tužiti policiju Belizea za nepotrebno zatvaranje.

‘Došli su do mene i rekli, slobodna si. Htjela sam izaći na prednja vrata, a oni su rekli: ‘Ne, ne, ne, izađi na stražnja vrata‘, rekla je Hartin, inače majka dvoje djece.

‘Točno sam znala što to znači. Policija je u Belizeu na zlu glasu i to je trik kojim se služe. Obično te ili ubiju ili te ponovno uhite i optuže za pokušaj bijega. Rekla sam da nema šanse. Znam točno što namjeravate, pucat ćete mi u leđa. Počeli su mi se smijati i rekli mi da sam pametna. Također mi nisu htjeli dati hranu ni vodu i tjerali su me da čistim WC golim rukama, bilo je odvratno‘, kazala je.

image

Policijska postaja u Belizeu

Coleman-rayner/Coleman-rayner/Profimedia/Coleman-rayner/Coleman-rayner/Profimedia

Najnoviji obrat u ovoj sapunici, zbio se dok se Hartin priprema za suđenje zakazano za nešto kasnije ove godine zbog smrti Henryja Jemmotta, inače oca petero djece, koji je misteriozno upucan u glavu vlastitim službenim pištoljem.

Hartin tvrdi da je pištolj opalio slučajno jer joj je Jemmott pokazivao kako ga ponovno napuniti dok su njih dvoje pili i ‘družili se‘ na osamljenom molu u blizini otmjenog hotela Alaia, kojim je Jasmine Hartin sve do pucnjave upravljala zajedno s Ashcroftom.

Slučaj je značio i kraj za njihovu vezu nakon što joj je Ashcroft, navodno, zabranio pristup njihovom stanu i ograničio viđanje njihovih petogodišnjih blizanaca, Charlieja i Elle.

Hartin je podnijela zahtjev za skrbništvom na obiteljskom sudu, no slučaj je naglo okončan nakon što je povjerenik Williams objavio da je neimenovana žena navodno unajmila uličnu bandu Belize Cityja da ubije njega i Cayetana.

26. svibnja, šest dana nakon što je Hartin privedena na ispitivanje, Cayetano je dodijelio Ashcroftu zakonsko skrbništvo nad djecom.

A 13. lipnja Ashcroft je objavio da su on i djeca napustili Belize i preselili se na otoke Turks i Caicos kako bi otvorili novi hotel.

Hartin se žalila Vrhovnom sudu Belizea, tvrdeći da je ‘apsurdno‘ da se Cayetano nije povukao iz slučaja s obzirom na prijetnje po život koje je navodno primio.

Hartin je oslobođena u ponedjeljak kojom prilikom je Williams rekao novinarima: ‘Nismo došli do ničega vjerodostojnog što bi pokazalo da je prijetnja bila stvarna.‘

Policajci su bili škrti na riječima o zavjeri, ali činilo se da optužbe velikim dijelom potječu iz izjave Lionela Neala, nekadašnjeg zaštitara Jasmine Hartin, koji je tvrdio da je čuo Hartin kako govori kako se nada da će ‘svi ovi kreteni umrijeti.‘

Neal je i sâm suočen s optužbama za provalu i pokušaj silovanja nakon što ga je Hartin prijavila policiji jer je ušao u njezinu spavaću sobu i pokušao je seksualno napastovati.

‘Nikada nije bilo nikakve zavjere da se nekoga ubije. To je bila kleveta i očita laž. Oni su to u potpunosti izmislili i onda to upotrijebili protiv mene u slučaju skrbništva‘, ustvrdila je Hartin.

‘Ako postoji dobra stvar u svemu ovome, to je razotkrivanje korupcije koja je ovdje u Belizeu endemska. Ako te žele uništiti, jednostavno će nešto izmisliti. To je nadrealno, ali to je upravo ono što se događa‘, kazala je.

Skupine za ljudska prava kritizirale su Belize, karipsku državu na sjeveroistočnoj obali Srednje Amerike, zbog korumpirane vlade i policijske brutalnosti.

Izvješće američkog State Departmenta iz 2021. istaknulo je ‘značajne probleme‘ uključujući nehumano postupanje s osumnjičenicima i proizvoljna ubojstva.

Među nedavnim primjerima je i smrt 14-godišnjeg Laddieja Gilletta u srpnju 2021. koji je ubijen kada su ga zamijenili za uljeza u odmaralištu na plaži, što je izazvalo prosvjede diljem zemlje.

Ulysease Roca, 25, gay modni dizajner, umro je od infekcije nakon što je uhićen u travnju 2020. zbog kršenja Covid protokola i pretučen u policijskom pritvoru.

Šest policajaca trenutno se istražuje zbog smrti 20-godišnjeg Derricka Uha, koji je preminuo prošlog tjedna od toplinskog udara nakon što je 20 sati bio zaključan u policijskom kombiju.

Došla u Belize zbog ljubavi

Hartin je prije desetak godina zamijenila život na obiteljskoj farmi u Kingstonu u Ontariu i preselila se u Belize, gdje je upoznala Ashcrofta, čiji otac milijarder ima dvojno britansko i belizejsko državljanstvo i predstavljao je Belize u Ujedinjenim narodima.

Ona i Andrew (44) postali su dugogodišnji partneri i dobili su dvoje djece prije nego što su u svibnju 2021. otvorili prostrani hotel Alaia u Ambergris Cayeu, tropskom otočnom utočištu za bogataše.

Kao ‘direktorica za stil života i doživljaje‘, Hartin je radila rame uz rame s bogatim doseljenicima i moćnim dužnosnicima Belizea, ali sve je šokantno zastalo u ranim satima 28. svibnja kada je Jemmott pogođen u glavu metkom od 9 mm iz vlastitog službenog pištolja Glock 17.

Zaštitar je čuo ‘glasan prasak‘ u 12.45 ujutro, a policija je stigla i pronašla Hartin ‘prekrivenu crvenom tvari poput krvi‘ i Jemmotta kako mrtav pluta na leđima 10 metara od obale.

Nakon što je provela vikend iza rešetaka, Hartin je dala izjavu rekavši da joj je policajac izvan dužnosti pokazivao kako se rukuje njegovim vatrenim oružjem dok su njih dvoje pili i družili se.

Optužena je za ubojstvo iz nehaja nakon što su tužitelji odlučili da se ne radi o običnom ubojstvu ili ubojstvu s predumišljajem na temelju izjave njezinog svjedoka koji je inzistirao da se radilo o nesretnom slučaju.

Hartin se izjasnila da nije kriva za kazneno djelo, za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od devet mjeseci ili novčana kazna od oko 10.000 belizeanskih dolara (5.000 američkih dolara), a trebala bi se na sud vratiti sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:50