‘TO NE PAMTIMO...‘

Milijuni trulih riba, crvena toksična voda i mračna istina iza neviđenog uništavanja nekad rajske obale

U ovoj epizodi Ian Urbina istražuje učinak tvornica ribljih obroka i stranih koćarica u Zapadnoj Africi

Prizor trule ribe na obalama Gambija

 Screenshot: The Outlaw Ocean Project/Youtube/

Jutarnji.hr na svojim stranicama i YouTube kanalu emitira serijal "Poruke iz oceana bezakonja: zadnja neukroćena granica". Jednom tjedno na našem portalu objavljujemo kratke dokumentarce nagrađivanog novinara Iana Urbine u kojima on otkriva neke od šokantnih tema bezvlašća na moru, govori o teškim sudbinama zatočenih ribara, uništavanju ekosustava, oceanima koji su skladišta oružja, krivolovu i pretjeranom izlovu.

Danas objavljujemo šestu epizodu u serijalu pod nazivom "Riba pretvorena u prah" koja se nalazi ispod.

Kao i mnoge zapadnoafričke zemlje Gambija je objeručke prihvatila biznis proizvodnje ribljeg brašna. No, ova industrija "akvakulture", koju mnogi hvale kao najbolju nadu za usporavanje trošenja oceanskih resursa, zagađuje vode, osiromašuje zalihe riba i prijeti životima milijuna ljudi diljem svijeta.

U ovoj epizodi Ian Urbina istražuje učinak tvornica ribljeg brašna i stranih koćarica u Zapadnoj Africi. Urbina razotkriva kako čak petina svega što se izvadi iz mora završava kao hrana za ribogojilišta i kako bi rješenja koja su zamišljena da se borimo protiv iscrpljivanja resursa iz oceana zapravo mogla još ubrzati taj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 18:16