ENGLESKA BEZ MJERA

Milijuni u izolaciji, a gotovo nitko nije bolestan: ‘Nema tko raditi, dućani su prazni. Kaos!‘

Prazne police u britanskim supermarketima zbog masovne samoizolacije djelatnike izazvale su zabrinutost diljem zemlje
Nestašica u britanskim supermarketima
 Profimedia

Prazne police u britanskim supermarketima zbog masovne samoizolacije djelatnika izazvale su zabrinutost diljem zemlje, a vlasnici trgovačkih lanaca pozivaju ministre na hitnu akciju.

Naime, u ponedjeljak je u Engleskoj nastupio 'Dan slobode', odnosno ukidanje gotovo svih restrikcija vezanih za pandemiju koronavirusa, no istodobno raste broj novozaraženih i stvara se kaos zbog aplikacije za samoizolaciju. Zavod za javno zdravstvo putem aplikacije na pametnim telefonima kratkom porukom - ping - obavještava ljude da moraju ići u samoizolaciju. U ponedjeljak je pingalo po cijeloj zemlji pa se poduzeća suočavaju s nedostatkom radne snage, a to uključuje i supermarkete čije su se police zbog pingdemije brzo ispraznile.

Vlasnik trgovačkog lanca Iceland upozorio je da im prijeti kolaps zbog nestašice artikala jer je gotovo 1000 njihovih zaposlenika, gotovo jedan na njih 20, ostao doma u samoizolaciji.

Daily Mail navodi brojku od 1,7 milijuna Britanaca koji su trenutačno u samoizolaciji, a zapravo, rijetku su stvarno bolesni.

image
Prazne police u supermarketima u Britaniji
Swns/Swns/Profimedia

Sainybury's, Tesco, Lidl i drugi lanci obavještavaju o praznim policama uslijed manjka zaposlenika. Uglavnom nedostaje smrznute hrane, svježeg mesa, mliječnih proizvoda poput sira, pizze, voća i pakiranih salata i mesa. Dok se građani bore s toplinskim valom, u skladištima Tesca više nema flaširane vode.

Dodatni problem su vozači u samoizolaciji jer nema tko dostavljati namirnice, a mnogi su se vozači vratili u Europsku uniju nakon Brexita.

Udruga cestovnih prijevoznika procjenjuje da u Britaniji nedostaje 100.000 vozača teretnih vozila, a tisuće budućih vozača kasni s pristupanjem testiranju zbog problema uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Vlasnik Icelanda Richard Walker ističe da su prisiljeni angažirati 2000 privremenih radnika kako bi njegovi dućanu nesmetano poslovali.

image
Swns/Swns/Profimedia

- Dva dućana smo morali zatvoriti, te skratiti radno vrijeme u drugima. Ironija je da smo cijelo vrijeme pandemije imali sve dućane otvorene, a naši zaposlenici nisu ništa manje heroji od drugih na prvoj liniji obrane od virusa. Apsolutno nema nikakve potrebe za paničnom kupovinom. Oni koji bi trebali paničariti sjede u britanskoj vladi, rekao je Walker.

U međuvremenu vlada sastavlja listu zaposlenika koji bi bili izuzeti iz aplikacije i to 48 sati nakon što su iz Downing Streeta poručili da iznimki biti neće.

Richard Walker zatražio je hitno rješavanje problema od ministara Borisa Johnsona.

image
Jenny Goodall/Solo/Profimedia

- Prisiljeni smo ograničiti našu uslugu, ali ne zbog virusa, već zbog sustava koji smo stvorili zbog virusa. Treba nam popis nužnih djelatnika od Vlade koji će sadržavati zaposlenike u maloprodaji i vozače, neopjevane heroje koji pokreću naše gospodarstvo, zavapio je Walker.

Telegraph piše kako je benzinskim postaja ponestaje goriva zbog aplikacije koja prijeti da će zaustaviti dijelove gospodarstva. Iz Downing Streeta poručuju da bi mladenci koji dobiju ping dan uoči vjenčanja morali otkazati slavlje.

Boris Johnson, koji je također u samoizolaciji, pozvao je sa svoga imanja Chequers građane da slijede pravila do 16. kolovoza kada Britanija prelazi na testiranje kotnataka za razliku od sustava samoizolacije kontakata.

- Moramo se prisjetiti da je izolacija vitalni alat u borbi protiv bolesti, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 21:58