RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Milijuni Ukrajinaca bez struje; Zelenski javno kritizirao Klička: ‘Nije obavio dobar posao...‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski 

 Handout/Afp

Ključni događaji:

- Iranski vojni savjetnici ubijeni na Krimu

- Njemačka i NATO odgovorili Poljskoj o slanju sustava Patriot Ukrajini

- ukrajinski ministar obrane zahvalio Hrvatskoj što je pristala obučavati ukrajinske vojnike

- U Hersonu poginulo 7 osoba

- Merkel željela rusko-ukrajinske razgovore, no nije imala autoriteta

- Lukašenko: Neću slati vojsku u Ukrajinu, to ništa ne bi riješilo


Zelenski kritizirao Klička

U rijetkom javnom neslaganju ukrajinskih čelnika, predsjednik Volodimir Zelenski u petak je kritizirao gradonačelnika Kijeva da nije obavio dobar posao organizirajući skloništa za pomoć građanima koji su zbog ruskih napada ostali bez struje i vode.

Uslijed ruskih raketnih udara na energetsku infrastrukturu, vlasti su otvorile tisuće tzv. nepobjedivih centara u kojim se ljudi mogu zgrijati, dobiti vodu, internet i telefon.

U večernjem obraćanju, Zelenski je sugerirao da gradonačelnik Vitalij Kličko i njegovi suradnici nisu učinili dovoljno.

"Nažalost, lokalne vlasti nisu obavile dobar posao u svim gradovima. Posebno je puno pritužbi bilo u Kijevu...Da budem blag, treba više raditi", rekao je predsjednik.

"Molim obratite pažnju, ljudima u Kijevu treba više pomoći, brojni su bez struje 20,30 sati. Očekujemo od gradonačelnika kvalitetan posao", dodao je.

Zelenski je također kritizirao one koji su, kako je rekao, lagali u službenim izvještajima, ali nije naveo na što konkretno misli. Dosad je otvoreno više od 4000 centara.

Radi se o neuobičajenom izjavama, budući da je Zelenskij od početka rata pokušavao ostaviti dojam nacinalnog jedinstva i obično je hvalio druge dužnosnike.

Kličko, 51-godišnji bivši boksač, izabran je za gradonačalenika Kijeva 2014. Njegov ured zasad nije reagirao.


Zelenski: Više od 6 milijuna kućanstava ostalo bez struje u Ukrajini

Više od šest milijuna kućanstava ostalo je bez struje u Ukrajini u petak, dva dana nakon masovnih ruskih napada na tu zemlju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Večeras (petak) prekid u opskrbi električnom energijom nastavlja se u većini oblasti i u Kijevu. Više od šest milijuna kućanstava ukupno" pošto ih je bilo 12 milijuna u srijedu, kada su se dogodila masovna raketiranja, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

Kijev - s nekih 600.000 kućanstava što su tijekom večeri ostala bez struje - s okolicom te oblasti Odesa (na jugu), Ljviv, Vinicja (zapad) i Dnjipropetrovsk (istok) najpogođeniji su prekidom opskrbe, dodao je, pozivajući Ukrajince na štednju struje na područjima na kojima se opskrba normalizirala.

Strategija Moskve koja se sastoji u razaranju ukrajinskih energetskih postrojenja koje se može pratiti od listopada nakon vojnih poraza na terenu, "ratni je zločin", ocijenili su zapadni saveznici Ukrajine.

"Zločinom protiv čovječnosti" nazvao ju je predsjednik Zelenski koji je ranije tijekom dana posjetio Višhorod, sjeverno od Kijeva, gdje je u zračnim udarima u srijedu šest osoba poginulo, a desetci su ranjeni.

Ruska vojska ispalila je u srijedu oko 70 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, tvrdi Kijev. Kao i u prethodnim napadima, mete su uglavnom bili energetski objekti.

Kremlj otvoreno priznaje da ruski napadi teško pogađaju ukrajinske civile. Ukrajinsko vodstvo moglo bi lako okončati patnje civila "ispunjavanjem zahtjeva ruske strane", rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija ne granatira javne objekte, ustvrdio je Peskov. "Nije bilo i nema napada na društvene objekte", rekao je Peskov, unatoč razaranjima bolnica, škola i domova.


Von der Leyen: Pružit ćemo potporu Ukrajini za obnovu i održavanje struje i grijanja

EU će intenzivirati napore da Ukrajini pruži potporu za obnovu i održavanje struje i grijanja, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U izjavi je rekla da EU priprema isporuku Ukrajini "što je brže moguće" velikih donacija iz država članica bloka i iz rezervi Komisije.

Rekla je da će EU osigurati 200 srednjih transformatora i veliki autotransformator iz Litve, srednji autotransformator iz Latvije i 40 teških generatora iz EU pričuve u Rumunjskoj.

Svaki od ovih generatora "može osigurati neprekinuto napajanje male do srednje bolnice", dodala je.

Dodala je da je izrazila "punu solidarnost" EU-a s ukrajinskim narodom zbog "namjernog i barbarskog bombardiranja" civilne infrastrukture od strane predsjednika Vladimira Putina tijekom razgovora sa Zelenskim.


NATO: Pomagat ćemo Ukrajini koliko bude trebalo

NATO je odlučan pomoći Ukrajini u obrani od Rusije "koliko god je potrebno", rekao je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rumunjskoj sljedećeg tjedna, Stoltenberg je rekao da će savez pomoći Ukrajini da transformira svoje oružane snage u modernu vojsku u skladu sa zapadnim standardima.

Nastavio je rekavši da će potpora pomoći Ukrajini da jednog dana krene prema pridruživanju savezu.

"NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Nećemo odstupiti", rekao je.

"Saveznici pružaju vojnu potporu bez presedana i očekujem da će se ministri vanjskih poslova također složiti da pojačaju potporu", naglasio je.

Stoltenberg je rekao da članovi sigurnosne organizacije od 30 zemalja dostavljaju gorivo, generatore, medicinske potrepštine, zimsku opremu i uređaje za ometanje bespilotnih letjelica, ali bit će potrebno više kako se zima bude približavala, posebice jer Rusija napada energetsku infrastrukturu Ukrajine.

"Na našem sastanku u Bukureštu tražit ću više", rekao je.

Sastanak u Bukureštu od 29. do 30. studenog održava se gotovo 15 godina nakon što je NATO obećao Ukrajini i Gruziji da će jednog dana postati članice organizacije. Riječ je o obećanju koje je duboko razbjesnilo Rusiju.


Putin se sastao s majkama ubijenih ruskih vojnika

Vladimir Putin sastao se s majkama ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini, rekavši im da ne žali što je pokrenuo svoju takozvanu "specijalnu vojnu operaciju" i da dijeli bol zbog njihovih izgubljenih sinova.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Iranski vojni savjetnici ubijeni na Krimu

Ukrajinski dužnosnici potvrdili da su iranski vojni savjetnici ubijeni na Krimu. Prvu vijest su objavili mediji iz Izraela navodeći da je 10 Iranaca izgubilo život nakon ukrajinskih udara.

Danas je Aleksej Danilov, ukrajinski državni tajnik, za Guardian potvrdio te vijest, ali nije naveo koliko je Iranaca poginulo. Danilov je rekao da su Iranci na Krimu obučavali Ruse kako što učinkovitije koristiti dronove Shahed-136.

Usput je poslao i poruku.

- Niste trebali biti tamo. Ovo je naš teritorij, a mi vas nismo pozvali. Surađivali ste s teroristima i zato ste morali umrijeti! Iran, naravno, poriče da su njihovi savjetnici ikada i došli na Krim...


Rusija na rat potrošila četvrtinu svog godišnjeg proračuna

Tijekom posljednjih devet mjeseci Rusija je na rat potrošila 82 milijarde dolara, piše Forbes.

Prihodi ruskog proračuna prošle su godine iznosili 340 milijardi dolara – što znači da je Moskva potrošila četvrtinu svog godišnjeg proračuna na rat.

Ova procjena uključuje samo izravne troškove ruske vojne operacije, a ne uključuje troškove obrane ili ekonomske gubitke uzrokovane sankcijama Zapada.


Objavljena snimka oštećenog plinovoda Sjeverni tok 2

Danska televizija objavila je snimku oštećenog dijela plinovoda Sjeverni tok 2.

Podsjetimo, preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su puknuće cijevi izazvale "jake eksplozije".


Šef britanske diplomacije u Kijevu najavio dodatnu pomoć Ukrajini

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly najavio je milijune funti vrijednu dodatnu potporu Ukrajini tijekom posjeta Kijevu u petak, dok se zemlja bori s ruskim zračnim napadima na vitalnu infrastrukturu uoči zime.

Cleverly, koji se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, osudio je Rusiju zbog napada na civile, bolnice i energetsku infrastrukturu što je uzrokovalo višednevne nestanke struje u ukrajinskom glavnom gradu.

"Rusija, kako dolazi zima, nastavlja pokušavati slomiti ukrajinsku odlučnost svojim brutalnim napadima na civile, bolnice i energetsku infrastrukturu. Rusija neće uspjeti", rekao je.

Ured ukrajinskog predsjednika objavio je video rukovanja Zelenskija i Cleverlyja. "Ministre, drago mi vas je upoznati, dobrodošli", rekao je Zelenskij i zahvalio Britaniji na potpori.


Njemačka i NATO odgovorili Poljskoj o slanju sustava Patriot Ukrajini

Jučer je Poljska odbila njemačku ponudu da pošalje sustave protuzračne obrane na granicu s Ukrajinom. Poljski čelnici su poručili da bi sustave Eurofighter i Patriot najbolje bilo poslati u Ukrajinu.

Danas se oglasila njemačka ministrica obrane rekavši da bi to bio kompliciraniji proces.

Christine Lambrecht je poručila da bi se s korištenjem NATO sustava izvan teritorija zemalja članica trebale složiti sve države članice.

- Sustavi protuzračne obrane Patriot dio su integrirane protizračne obrane NATO-a, namijenjeni su obrani teritorija NATO-a, rekla je.

- Ako se koriste izvan područja NATO-a, onda to mora prethodno biti usuglašeno s NATO-om i saveznicima, rekao je.

No, čini se da se NATO ne želi u to miješati.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg komentirao je o slanje Patriota rekavši da odlučuje svaka država pojedinačno, no dodao je da su ponekad potrebne konzultacije s drugim saveznicima.


Polovica Kijeva još uvijek bez struje, trećina građana dobila grijanje

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko izvijestio je da trećina kućanstava ima grijanje u Kijevu, no da je polovica stanovnika još uvijek bez struje. Rekao je da inženjeri rade da ponovnoj uspostavi grijanja u glavnom gradu, a što se tiče struje, stanovnici će naizmjence dobivati tri sata dnevno električnu energiju.


Forbes objavio da je Rusija potrošila četvrtinu proračuna za rat u Ukrajini

Forbes je objavio procjene da je Rusija u devet mjeseci invazije novaca potrošila 82 milijarde dolara na rat u Ukrajini. To znači da je Moskva potrošila četvrtinu državnog budžeta za rat.

Procjena uključuje samo izravne troškove vojne operacije, a ne uključuje troškove obrane ili ekonomske gubitke uzrokovane sankcijama Zapada.

Forbes je također ustvrdio da se prihodi državnog proračuna Rusije od izvoza nafte i plina smanjuju, nakon što je izgubila većinu europskog tržišta plina.


Ukrajinski ministar obrane: ‘Hvala Hrvatskoj što je pristala obučavati ukrajinske vojnike‘

Ministar obrane Ukrajine, Oleksii Reznikov, zahvalio je na Twitteru Hrvatskoj što je pristala obučavati ukrajinske vojnike.

‘Moderna, dobro obučena vojska s moćnim partnerima definitivno će poraziti čopor ruskih ubojica, pljačkaša i silovatelja.

Hvala i premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Mariju Banožiću na podršci‘, napisao je Reznikov.


Ruski rezervisti ‘pogibaju u velikom broju‘

Prema britanskim obavještajnim službama, mobilizirani Rusi trpe posebno teške gubitke u Ukrajini, piše Sky News.

Vladimir Putin najavio je mobilizaciju 300.000 ruskih rezervista u rujnu kako bi pojačao svoje ratne napore u Ukrajini.

Ministarstvo obrane je priopćilo da tek unovačeni ruski vojnici ‘pogibaju u velikom broju‘ u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, gdje su se uputile prema dobro utvrđenim ukrajinskim obrambenim zonama oko grada Bakhmuta.

Također su ‘vrlo vjerojatno pretrpjeli posebno teške gubitke nakon što su bili primorani kopati ambiciozan sustav rovova dok su bili pod topničkom vatrom oko grada Svatove u Luganskoj oblasti‘, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Većina mobiliziranih rezervista je služila u vojsci, priopćilo je Ministarstvo obrane, ali ‘vrlo vjerojatno njihov zdravstveni status nije na odgovarajući način revidiran‘.

To znači da su mnogi ‘primorani služiti unatoč ozbiljnim, kroničnim zdravstvenim problemima‘.

Britanski obavještajci također sugeriraju da će Kremlj vjerojatno biti zabrinut zbog sve većeg broja obitelji rezervista koji su spremni riskirati uhićenje prosvjedujući protiv uvjeta pod kojima služe njihovi najmiliji.


Rusija šalje elitne padobrance na bojišnicu

Istrošene jedinice ruskih padobranaca poslane su u Donbas nakon povlačenja iz Hersona, piše Telegraph. Britanski vojni obavještajci otkrivaju da su zračnodesantne jedinice, u kojima su najistaknutiji ruski vojnici, vraćene na bojište unatoč tomu što su oslabljene nakon devet mjeseci rata.

- Neke postrojbe VDV-a vjerojatno su pojačane mobiliziranim vojnicima. Iako će loše obučeni vojnici oslabiti navodni elitni pedigre VDV-a, Rusija će vjerojatno te postrojbe ipak rasporediti u sektore koji se smatraju posebno važnima, navodi miistarstvo obrane Velike Britanije.

Ruske jedinice VDV bile su dio ruske obrane u Hersonu. Putinove elitne padobrance prati reputacija odlučnosti i sklonosti beskompromisnom nasilju. Kremlj ih koristi kao udarne trupe koje su napadale strateške lokacije u prvim satima ruske invazije u veljači.

- Potencijalni operativni zadaci VDV-a uključuju podršku obrani u području Kremina-Svatove u regiji Luhansk ili jačanje ofenzivnih operacija u smjeru Bakhmuta, priopćilo je Ministarstvo obrane.


Zelenski: 15 regija jako je pogođeno nestašicom struje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je opskrba električnom enegijom i dalje veliki problem u mnogim dijelovima zemlje nakon masovnog udara Rusije na energetsku infrastrukturu.

- Najteža je situacija u 15 regija: Vinica, Dnjepropetrovsk, Žitomir, Zakarpatska, Ivano-Frankivsk, Kijev, Kirovohrad, Lavov, Mikolajiv, Odesa, Poltava, Ternopil, Harkiv, Herson i Hmjelnicki, rekao je. Procjenjuje se da je oko 50% energetskih postrojenja u zemlji bilo meta nedavnih napada.

Zelenski je poručio da je u Ukrajini postavljeno oko 4300 "punktova nepobjedivosti" diljem Ukrajine gdje stanovnici mogu dobiti pristup struji, grijanju i druge nužne stvari.


Rakete padale na Zaporižju

U petak rano ujutro ruske snage su raketirale predgrađe Zaporižje, ustvrdio je na Telegramu Oleksandr Staruh, regionalni guverner.

Rakete su pale u blizini bolnice, pri čemu su razbijena stakla na zgradi.


U Hersonu poginulo 7 osoba

U ruskom granatiranju Hersona u četvrtak je poginulo najmanje sedmero ljudi, a 21 osoba je ranjena, izjavio je Jaroslav Januševič, čelnik vojne uprave regije Herson.

- Ovo je još jedna užasna stranica u povijesti našeg grada, poručio je na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je poručio da su ruski napadi na Herson i okolicu započeli odmah nakon povlačenja ruskih snaga iz tog graad početkom studenoga. Ustvrdio je da je granatiranje čin osvete poraženih ruskih snaga.

- Rusi se ne znaju borici, oni samo znaju terorizirati, poručio je.


Lukašenko: Neću slati vojsku u Ukrajinu, to ništa ne bi riješilo

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak navečer da neće slati svoju vojsku na područje Ukrajine jer to ne bi ništa riješilo, objavio je Sputnjik.

Lukašenko je bjeloruskim novinarima kazao kako neće uvoditi svoju vojsku u Ukrajinu jer za to nema potrebe. Istaknuo je da bi trenutno mogao, na tom području, aktivirati od 35 do 40 tisuća vojnika, no da to neće riješiti problem.

Rekao je i da SAD ne želi mirovne pregovore vezane uz situaciju u Ukrajini, kao i da se Amerikanci samo boje nuklearnog sukoba. Po njemu SAD vlada preko Poljske i boji se isključivo nuklearnog oružja.


Merkel željela rusko-ukrajinske razgovore, no nije imala autoriteta

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je željela uspostaviti europski format za razgovore koji bi uključili i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se postiglo rješenje o o napetosti uz ukrajinsku granicu prije nego se povukla s dužnosti.

U razgovoru za časopis Der Spiegel Merkel je rekla da je pokušavala ustanoviti format ljeti 2021. godine.

"No nisam više imala autoritet da to poguram, jer u konačnici svi su znali: ona ujesen odlazi s dužnosti".

Opširnije pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:53