TAJNI DOKUMENTI

MILIMETAR DO KATASTROFE Kako je Amerikance od nuklearne kataklizme spasila puka sreća

Milimetar do katastrofe. Tim bi se riječima mogao opisati dramatičan događaj koji se odvijao u SAD-u u siječnju 1961. godine.

Naime, Nacionalni arhiv je ovog tjedna skinuo oznaku tajnosti s dokumenta koji je otkrio detalje nesreće vojnog zrakoplova B-52 koji je prevozio dvije atomske bombe.

Kao u scenariju iz noćne more, prilikom leta iznad savezne države Sjeverne Karoline, američki bombarder se počeo raspadati, a obje bombe su nesretnim slučajem aktivirane tu su bile spremne za detonaciju u trenutku pada na zemlju.

Ipak, katastrofa je izbjegnuta iako su bombe pale u polje u blizini grada Goldsboroa.

Prva bomba je predstavljala manju opasnost jer je aktiviran padobran koji je usporio njen pad. Osim toga gubitak sigurnosnog prekidača je uzrokovao prekid dovoda struje iz generatora.

Kada je u pitanju druga, pravo čudo je spriječilo njenu aktivaciju. Ona je bila u slobodnom padu, a prema detaljima iz izvještaja, prošla je šest od sedam faza prije same detonacije. Eksploziju bombe snage 3,8 megatona spriječilo je samo oštećenje na žicama.

Koliko su snažne bile ove bombe govori činjenica da su one što su izbačene za Hirošimu i Nagasaki bile snage 0,01 odnosno 0,02 megatona.

- Doslovno, zbog toga što se dvije žice nisu dodirnule izbjegnuta je nuklearna eksplozija. Prilikom raspada zrakoplova pokrenut je slijed za aktivaciju kod obje bombe - zabilježio je tada američki ministar obrane Robert McNamara.

Padu zrakoplova svjedočio je lokalni farmer.

- Čuo sam zavijanje zrakoplova, nakon čega se dogodila snažna eksplozija. Skoro me je zbacila s kreveta. Otrčao sam do prozora te sam vidio cijelo polje u plamenu - rekao je tada farmer.

Koliko se sličnih nesreća dogodilo od izrade prve atomske bombe nikada se neće znati, ali ono što se zna je da je Nacionalni arhiv skinuo oznaku tajnosti s najmanje 21. izvještaja za period između 1950. do 1968. godine.

Tako je otkriveno da se samo dva mjeseca nakon nesreće u Goldsborou srušio još jedan B-53 koji je nosio dvije nuklearne bombe. To se dogodilo u kalifornijskoj pustinji, a sigurnosni uređaji su spriječili njihovu detonaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:11