JEZIVE SCENE

Militanti odrubljuju glave djeci, majke u suzama: ‘Morala sam svojim očima gledati...‘

Pobunjenici poznati pod imenom ‘Al-Shabab‘ javno su se zakleli na odanost Islamskoj državi, a kao motiv pobune spominju nepoštenu vladu
 Alfredo Zuniga/AFP

Humanitarna organizacija 'Save the Children' izvijestila je kako islamistički militanti u sjevernoj provinciji Mozambika Cabo Delgado odrubljuju glave djeci, prenosi BBC.

Više od 2500 ljudi je ubijeno, a 700.000 ih je napustilo svoje domove otkako su 2017. počeli napadi militanata povezanih s Islamskom državom.

U izvješću se navode razgovori s odbjeglim obiteljima koje su svjedočile jezivim scenama u toj pokrajini, inače bogatoj plinom.

Jedna majka ispričala im je kako je morala gledati ubojstvo svog 12-godišnjeg sina dok se u blizini skrivala s ostalom djecom.

- Te noći naše je selo napadnuto i kuće su zapaljene. Kad je sve počelo, bila sam kod kuće sa svoje četvero djece. Pokušali smo pobjeći u šumu, no oteli su mog najstarijeg sina i obezglavili ga. Nismo mogli ništa učiniti jer bi i nas ubili.

Druga žena kazala je kako je njezin sin ubijen dok su ona i troje ostale djece bili primorani otići iz svog doma.

- Kad su ubili mog 11-godišnjeg sina, shvatili smo da u našem selu više nije sigurno. Otišli smo u kuću mog oca u drugom selu, no nakon par dana došli su i tamo.

Chance Briggs iz 'Save the Children' kazao je kako su izvješća o napadima na djecu duboko uznemirujuća.

- Majke u kampovima koje su opisivale svoju patnju naše osoblje su dovele do suza - kazao je i naveo kako ne mogu točno ustvrditi što stoji iza silnog nasilja.

- Mozambik je osma najsiromašnija zemlja na svijetu. Cabo Delgado je najsiromašnija provincija Mozambika, a opet tamo postoje ogromna mineralna bogatstva i čini se kako je njihova nepoštena raspodjela mogući uzrok konflikata. No o tome nema dokaza pa je nejasno shvatiti motivaciju i što je točno u igri - kazao je.

image
Alfredo Zuniga/AFP

Ujedinjeni narodi opisali su ova zlodjela neizrecivo okrutnima.

Pobunjenici poznati pod imenom 'Al-Shabab' javno su se zakleli na odanost Islamskoj državi, no rijetko kada su davali do znanja koji su im motivi, kakve imaju zahtjeve kao ni tko im je vođa.

U videu objavljenom prošle godine, jedan od militanata je kazao kako okupiraju gradove kako bi pokazali vladi da je nepoštena.

- Ponižavaju siromašne i sav profit ide šefovima - kazao je. Pritom je govorio o islamu i svojoj želji za islamističkom vladom, a ne vladom nevjernika.

image
Alfredo Zuniga/AFP

Vlada Mozambika apelirala je na međunarodnu pomoć kako bi ugušili pobunu.

Američka ambasada u glavnom gradu Maputo izvijestila je kako će američki vojnici u borbi protiv Islamske države provesti dva mjeseca trenirajući vojnike u Mozambiku te da će im pružiti pomoć u vidu medicinske i komunikacijske opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:51