ISTRAGA

Milorad Dodik došao na saslušanje u Tužiteljstvo BiH zbog sporne kupovine vile u Beogradu

Dodik je pod istragom jer je još 2007. godine u elitnom beogradskom naselju Dedinje kupio vilu vrijednu 845 tisuća eura.

Milorad Dodik

 Antonio Balić/Cropix

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je morao doći u Tužiteljstvo BiH kako bi dao izjavu zbog spornog načina kupnje skupocjene vile u Beogradu i zbog toga ljutit vrijeđao snimatelje i novinare i pokazivao im srednjak.

"Godinama neki iz medija vode hajku protiv mene i moje obitelji. Iznose toliko laži o meni da bih mogao objaviti njihova sabrana nedjela", kazao je Dodik objašnjavajući svoje ponašanje.

Iako je javna osoba, tvrdi da nema obavezu trpjeti laži i da reagira prema "bitangama".

Dodik je pod istragom jer je još 2007. godine u elitnom beogradskom naselju Dedinje kupio vilu vrijednu 845 tisuća eura. Sumnjiči ga se da je tu transakciju obavio gotovim novcem nedokazanog podrijetla te da ju je pokušao prikriti kreditom kojega je godinu dana kasnije podignuo kod privatne "Pavlović banke" iz Bijeljine.

Istraga protiv Dodika formalno je pokrenuta još početkom 2016. godine a od tada Tužiteljstvo BiH pokušava prikupiti dokumentaciju koja bi potvrdila počinjenje kaznenog djela pa je zatražena i pomoć pravosudnih tijela u Srbiji.

U sklopu istrage 2016. godine bio je uhićen i kontroverzni poduzetnik Slobodan Pavlović, vlasnik banke koja je Dodiku dala sporni kredit i još troje njegovih suradnika iz te banke. Teretilo ih se za pranje novca, zloporabu službenog položaja ili ovlasti i krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Pavlović i njegovi suradnici brzo su pušteni iz pritvora, a on je potom otišao u SAD i u Chicagu u prosincu 2017. poginuo u okolnostima opisanim kao prometna nesreća.

Nakon što je saslušan u sjedištu državnog tužiteljstva u Sarajevu, Dodik je na konferenciji za novinstvo koju je sazvao u Istočnom Sarajevu kazao je kako su za njega državni sud i tužiteljstvo nezakoniti i neustavni, ali je tamo išao da bi zanijekao sve što mu se stavlja na teret.

Istragu je nazvao "političkim procesom" koji se navodno vodi pod izravnim utjecajem britanskog i drugih zapadnih veleposlanstava u BiH uz spregu s medijima bliskim oporbi.

Tvrdi kako je oko beogradske kuće istina istina jedino to da je plaćena s računa "Pavlović banke" s kojom je kredit zaključio 2007. godine, a 2008. ga reprogramirao.

"Rata kredita se plaća i danas i bilo bi ludo da 17 godina plaćam kredit, a da iza toga stoji nešto drugo", izjavio je Dodik, tvrdeći da rate od oko 4500 eura vraća od plaće, a jedno vrijeme i od iznajmljivanja sporne vile te od prodaje dva stana u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50