BOSNA I HERCEGOVINA

Milorad Dodik i čelnici bošnjačko-građanskog bloka potvrdili formiranje nove vlasti

"Ovo je definitivno struktura koja ima kapacitet formirati stabilnu vlast na razini BiH", kazao je Dodik

Milorad Dodik

 Antonio Balić/Cropix

Čelnici bloka bošnjačko-građanskih stranaka koje su s HDZ-om BiH dogovorile uspostavu nove vlasti u toj zemlji u subotu su potvrdili kako će njezin dio na državnoj razini biti i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen Miloradom Dodikom.

Predstavnici osam stranaka čije je sjedište u Federaciji BiH sastali su se tijekom dana s Dodikom i njegovim suradnicima u Banjoj Luci a nakon toga su zajednički potvrdili kako više nema dvojbi oko toga tko će činiti novu vlast u zemlji, unatoč tome što je njezina uspostava na razini Federacije BiH u stanovitoj mjeri zakomplicirana činjenicom da Stranka demokratske akcije (SDA) još može utjecati na ustroj vlasti u tom entitetu jer ima većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta.

"Ovo je definitivno struktura koja ima kapacitet formirati stabilnu vlast na razini BiH", kazao je Dodik nakon sastanka dodajući da će narednog tjedna uz suradnju s HDZ-om BiH biti definirani konkretni koraci ka uspostavi nove izvršne vlasti.

Kazao je kako postoji suglasnost da nitko nikoga neće ucjenjivati a da su svi svjesni kako je gospodarsko stanje u zemlji takvo da traži odlučno i brzo zajedničko reagiranje, što znači i efektivnu potporu svim razvojnim projektima bez ikakvih blokada.

Potvrdio je kako su svi spremni provesti 14 reformskih prioriteta koje još 2019. godine za BiH utvrdila Europska komisija a kazao je i kako su u Republici Srpskoj spremni na izmjene izbornog zakona uključujući tu način biranja članova Predsjedništva BiH i to tako što bi se brisale postojeće etničke odrednice.

"U svakom slučaju mi nećemo blokirati proces promjena koje trebaju riješiti problem provedbe presuda (Europskog) suda (za ljudska prava) u Strasbourgu", kazao je Dodik.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikišć potvrdio je kako i dalje postoje pitanja oko kojih nema suglasnosti s SNSD-om no čvrst je dogovor da se s tom strankom formira nova vlast.

"Važno je da želimo pokazati građaima BiH kako postoje vlasti koje su spremne na suradnju i kada se oko nekih pitanja ne slažu", kazao je Nikšić.

U Banju Luku nisu došli čelnici Naše stranke (NS) a njezin glavni odbor u subotu je zasjedao u Sarajevu uz zaključak kako će njihovo sudjelovanje u vlasti na državnoj razini ovisiti o potpisivanju konkretnog sporazuma čiji je cilj osigurati nastavka europskih integracija, funkcioniranje državnih tijela vlasti i poboljšanje izbornog procesa.

Naša stranka ranije je bila na stajalištu kako bi bilo bolje da Dodikov SNSD ne bude u vlasti no predsjednica glavnog obora Sabina Čudić novinarima je kazala kako će sada sve ovisiti o ishodu međustranačkih pregovora, odnosno o prihvaćanju dokumenta koji bi jasno definirao što će nova vlast raditi.

"Govorimo o principima pa mjerama pa tek onda o resorima i kadrovskim rješenjima. Suštinski želimo program i pravac pa ćemo tek onda vidjeti tko će taj program ispuniti", kazao je predsjednik NS Edin Forto pojašnjavajući kako će njegova stranka sudjelovati u programskim pregovorima najavljenim za naredni tjedan.

Koalicija koju čine "osmorka", HDZ BiH i SNSD znači kako će SDA i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića u naredne četiri godine biti u oporbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:47