NESLAGANJE

Milorad Dodik: Od članstva Bosne i Hercegovine u NATO savezu nema ništa

„Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština entiteta donijela“, rekao je Dodik
Milorad Dodik
 Omer Evren Atalay/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno je u nedjelju odbacio mogućnost da ta zemlja postane članica NATO saveza nakon što je ministar obrane Sifet Podžić ustvrdio kako se zemlja nalazi na korak od toga cilja.

„Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština entiteta donijela“, rekao je Dodik.

Srbi u BiH snažno se protive članstvu te zemlje u Sjevernoatlantskome savezu držeći isti stav kao i Beograd, dok istodobno hrvatska i bošnjačka strana snažno podupire ideju o pristupanju ovome vojnom savezu.

Tijekom dana ministar obrane BiH Sifet Podžić izjavio je kako je ova zemlja na korak od članstva u NATO savezu budući Bosna se nalazi u Akcijskom planu za članstvo (MAP).

„MAP je posljednji program koji NATO ima u genezi pred punopravno članstvo", istaknuo je Podžić.

Dodik je pak odgovorio kako od toga nema ništa jer entitet Repubika Srpska ne bi podržala pristupanje tome savezu.

„Ako BiH može ući, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas. Ako oni misle da mogu ići u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela“, poručio je Dodik.

Na posljednjem summitu država članica NATO saveza na vrhu, na kojemu je hrvatski predsjednik tražio izmjene sadržaja deklaracije u vezi BiH, potvrđena je i njezina perspektiva za eventualno članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2023 13:45